Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Teplárna převede část majetku do dceřiné firmy kvůli výrobě elektřiny z odpadů

Českobudějovická teplárna převede mimo jiné část technologií a nemovitostí do dceřiné společnosti Zevo Vráto. Důvodem je plánovaná investice do výroby tepla a elektřiny z odpadů. Převod majetku schválili radní.

Radní v pondělí schválili převod části nemovitostí, technologií a nehmotného majetku v areálu současné Výtopny Vráto. Rozhodnutí je důležité pro projekt, jehož cílem je vyrábět teplo a elektřinu z odpadů.

Pro Budějčáky to znamená, že se vybuduje moderní energetický a ekologický zdroj ve vlastnictví města, který posílí jeho energetickou bezpečnost, sníží spalování uhlí a stane se součástí cirkulární ekonomiky kraje. Zvláště v čase energetické krize jde o strategickou investici,“ uvedl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO).

Vlastníkem teplárny je město. Rada tak vykonává úkoly jediného akcionáře. Výstavba nového zdroje napojeného na soustavu zásobování teplem je součástí Strategie pro zelené město. Dokument počítá s ukončením spalování uhlí ještě před oficiálními evropskými termíny. Zahrnuje rozšíření palivového mixu o čisté zdroje z biomasy, které má doplnit horkovod z Jaderné elektrárny Temelín a právě Zevo. Zvýší se tak podíl obnovitelných zdrojů energie v systému dálkového vytápění. Napojeno je na něj na 1 200 odběratelů a téměř 30 tisíc domácností.

 „Stejně jako v energetice končí doba uhelná, tak i v odpadářství musí už konečně dojít k ukončení skládkování materiálově a energeticky využitelných odpadů. Zevo Vráto pomůže nastartovat změnu systému hospodaření z lineárního na oběhový,“ dodal Václav Král, předseda správní rady Zevo Vráto a předseda představenstva Teplárny České Budějovice.

Zařízení má ročně zpracovat komunální odpad v objemu 160 tisíc tun. Stát má v brownfieldu po bývalé uhelné výtopně na Okružní ulici.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zevovrato.cz

Štítky České Budějovice, teplárna, zevo, výroba, elektřina, odpad, Vráto, teplo, Jiří Svoboda, ANO 2011, Jaderná elektrárna Temelín, Václav Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna převede část majetku do dceřiné firmy kvůli výrobě elektřiny z odpadů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.