Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Budějcích vznikne hudební gymnázium, nabídne i zvukovou režii

V Českých Budějovicích začne od školního roku 2022/2023 fungovat první hudební gymnázium v kraji. Podobné školy jsou v Česku zatím dvě, v Praze a Brně. Studium bude čtyřleté, pro první ročník počítá škola zhruba se 30 žáky. Vedle hry na hudební nástroj nabídne jako jediná střední škola v zemi obory hudební a zvuková režie, řekl spoluzakladatel gymnázia Milan Bašta.

Hudební gymnázium bude sídlit v prostorách 2. soukromé základní umělecké školy České Budějovice, všeobecné předměty se budou zřejmě učit na VŠTE. Roční školné bude 35 tisíc korun. Vznikne i nahrávací studio. V Česku je soukromé hudební gymnázium v Brně a Gymnázium a hudební škola hlavního města Prahy, jež se stalo partnerem českobudějovického gymnázia.

„Chceme se zaměřit hlavně na populární hudbu a jazz, protože pro tyto žánry existuje jenom Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze, ale žádné gymnázium takto zaměřené není. Hlavní předností bude nadstandardní prostor pro individuální výuku,“ řekl spoluzakladatel gymnázia Milan Bašta, který hrál 40 let na trubku v FOK, v SOČR a dalších tělesech. Učit budou ve škole pedagogové, z nichž mnozí působí na uměleckých školách i v orchestrech. Důraz dá škola i na výuku cizích jazyků.

Hlavním investorem je Miroslav Dvořák, šéf Motor Jikov

Jako jediná střední škola v Česku nabídne budějovické gymnázium i obory hudební a zvuková režie. „Ač jsou na AMU jako vysokoškolský obor, tak není střední škola, která by tomu předcházela. V tvorbě studijního programu budeme spolupracovat s pražskou HAMU. Tento obor je hodně rozšířený, každá městská kulturní, společenská, sportovní akce, nahrávání cédéček vyžadují tuto profesi a kromě AMU na to neexistuje žádná škola. Všichni dosavadní zvukaři se rekrutují z muzikantů nebo z lidí, kteří se zajímají o techniku. Po světě je to všude profese, která se studuje. U nás jede spousta interpretů radši točit do zahraničí: ač máme vybavená studia, těch rukou je málo,“ řekl Bašta.

Náklady na vznik školy budou v desítkách milionů korun. Hlavním investorem je Miroslav Dvořák, šéf Motor Jikov Group. Velké částky jdou na nákup nástrojů. „Jenom harfa se pohybuje od milionu korun výš a dobré klavírní křídlo od půl milionu nahoru,“ řekl Bašta.

Roční školné stanovili na 35 tisíc korun. Podle Bašty je problém, že konzervatoře mají třikrát vyšší dotaci na studenta než gymnázia. Budějovická škola dostane na jednoho žáka 70 tisíc korun. „Školné je nutné proto, abychom mohli zaplatit výuku nástrojů, která bude vždy dvakrát týdně jeden na jednoho, aby se pokryly náklady na pedagogický sbor. V žádném případě nejsme konkurence budějovické konzervatoře, už jenom tím, že se zaměřujeme na jiné žánry. Navíc obory hudební a zvuková režie konzervatoř ani neposkytuje,“ řekl Bašta.

Původně si přál, aby vzniklo víceleté gymnázium. Ministerstvo školství to zatím nepovolilo. „Myšlenka byla stejná jako u pražského hudebního gymnázia, které funguje přes 20 let na Žižkově, že talentovaný muzikant se pedagogovi střední školy dostane už ve svých dvanácti letech a má daleko větší možnost vývoje,“ řekl Bašta.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, hudba, vzdělání, Jihočeský, České Budějovice, střední škola, Česko, Praha, Brno, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Miroslav Dvořák, Motor Jikov, Jaroslav Ježek, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Budějcích vznikne hudební gymnázium, nabídne i zvukovou režii  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.