Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vltavě vyrobili z vypouštěné vody elektřinu pro malé městečko

Vodní elektrárna Kořensko loni vyrobila elektřinu pro malé městečko. Její turbínu pohání voda, kterou Jaderná elektrárna Temelín vrací do Vltavy. Proces výroby kromě jiného šetří emise.

K výrobě podobného množství elektřiny by uhelná elektrárna spálila bezmála dva tisíce tun uhlí a vypustila přes 1 500 tun oxidu uhličitého. V malé vodní elektrárně Kořensko slouží jako palivo odpadní voda, kterou za přísných ekologických limitů vypouští jaderná elektrárna. Voda roztáčí Peltonovu turbínu.

„Vedle výroby elektřiny a tepla fungujeme i jako zdroj vody pro vodní elektrárnu. Vodu do Vltavy tak nevracíme bez užitku, naopak se získá nemalé množství ekologické elektřiny. Mimochodem za více než dvacetiletou výrobu Kořenska by uhelné elektrárny vypustily přes třicet tisíc tun CO2,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Vodu do areálu temelínské elektrárny dopravují čerpadla z Čerpací stanice Hněvkovice. O pár kilometrů dál ji do koryta elektrárna vrací právě prostřednictvím malé vodní elektrárny Kořensko 2. Ta funguje od roku 1999. 

„Jde o jeden z příkladů skvělého společného fungování jaderných a obnovitelných zdrojů. Podobně jsme například v Jaderné elektrárně Dukovany loni zprovoznili unikátní parkoviště zastřešené fotovoltaickými panely a v plánu máme i další projekty,“ dodal člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČEZ

Štítky kořensko, Vltava, elektrárna, elektřina, voda, řeka, vodní elektrárna, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Vodní nádrž Kořensko, Jan Kruml, ČEZ, Hněvkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondřej Punda

Paráda, už aby Temelín vytápěl Budějce, nevím kde to stojí.

Neděle, 6. února 2022, 18:17Odpovědět

Na Vltavě vyrobili z vypouštěné vody elektřinu pro malé městečko  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.