Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Temelín zvažuje, že bude testovat zaměstnance na covid i po 18. únoru

Jaderná elektrárna Temelín zvažuje, že bude v určitém rozsahu testovat zaměstnance na koronavirus i po 18. únoru, kdy skončí vládní povinnost pracovníky testovat. Zatím energetici vládní rozhodnutí vyhodnocují. Zaměstnanci se také mohou přímo v elektrárně očkovat.

„Vždy postupujeme v souladu s nařízeními vlády. Zrušení povinnosti testovat po 18. únoru aktuálně vyhodnocujeme. Nevylučujeme ale, že v určitém rozsahu testování ponecháme. Jak velký ten rozsah bude, je předmětem vnitřních jednání,“ řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu oznámil, že testování ve školách i firmách skončí 18. února.

V elektrárně má očkování 90 procent zaměstnanců

ČEZ testuje pracovníky pravidelně, podíl pozitivních se pohybuje lehce nad jedním procentem. Nebylo tak nutné zpřísňovat opatření zavedená začátkem ledna. U kritických profesí funguje režim, kdy se jednotlivé směny nestýkají a dodržují řadu opatření. V Temelíně, kde pracuje 1300 lidí, je očkovaných téměř 90 procent zaměstnanců. „Stále mají možnost nechat se očkovat přímo na pracovišti. Zatím nejbližší termín je 9. února,“ řekl mluvčí.

Od poloviny listopadu posílil Temelín provoz testovacího centra. Testy dělají každý všední den, v průměru přes 500 za den, v minulosti jich zvládali zdravotníci i tisíc denně. Opatření platí v elektrárně dlouhodobě. Povinné jsou respirátory ve vnitřních prostorách, na zastávkách a při spolujízdě. Využívá se práce z domova. Teploměry měří u vstupu do elektrárny lidem teplotu. Již dříve oddělili v Temelíně provozní personál od ostatních pracovníků. Vedení také snížilo kapacitu jídelen. Od 10. ledna zavřela elektrárna své infocentrum.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 1,7 TWh. Letos v lednu vyrobila elektrárna dosud nejvíc elektřiny za jeden měsíc, 1,63 TWh. „Výrobnímu rekordu pomohly spolehlivý bezporuchový provoz, modernizace zařízení i chladné počasí, které tradičně jaderným elektrárnám svědčí,“ uvedl mluvčí.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, energie, koronavirus, jaderná, Temelín, ČEZ, AUDIO, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Vlastimil Válek, TOP 09, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín zvažuje, že bude testovat zaměstnance na covid i po 18. únoru  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.