Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na 40 procent Čechů přiznává, že při lyžování popíjí alkohol, zjistil průzkum

Pivo, bombardino, aperol nebo svařené víno si během lyžování klidně dá 39 procent mužů a čtvrtina žen. Překvapivě nejčastěji, v polovině případů, si dají skleničku lidé starší 55 let. Jako polehčující okolnost uvádí, že pijí až před poslední jízdou. Vyplývá to z průzkumu pro ERV Evropskou pojišťovnu mezi asi 1000 respondentů. V některých zemích je ale alkohol na sjezdovce zakázaný. Když dojde k úrazu pod vlivem, mohou pojišťovny krátit či odmítnout pojistné plnění.

V Rakousku, stejně jako v Česku, alkohol na sjezdovkách zakázaný není. Na rozdíl od tuzemska se tam ale kontroly lyžařů reálně provádějí, uvedla pojišťovna. Pokud je u někoho naměřena vysoká hladina alkoholu v krvi, může přijít o skipas bez nároku na náhradu a může být vykázán ze sjezdovky. Jako přitěžující okolnost je pak alkohol brán při srážce s jiným lyžařem.

V italských Alpách od letoška platí zákaz alkoholu na sjezdovkách. Pokud je lyžaři při namátkové kontrole zjištěno překročení hranice 0,5 promile alkoholu v krvi, čeká ho pokuta od 250 do 1000 eur (mezi 6080 a 24.300 korunami), při překročení 0,8 promile dokonce jde o trestný čin. Ve Francii pak při lyžování platí nulová tolerance alkoholu.

Není ojedinělé, že k úrazu dojde pod vlivem alkoholu

ERV uvedla, že je v případech požití menšího množství alkoholu tolerantní. Přítomnost alkoholu při škodě však musí zohlednit ve chvíli, kdy o něm ošetřující lékař nebo policie udělá záznam v dokumentaci. "Není ojedinělé, že k úrazu dojde pod vlivem alkoholu. V takovém případě musí lyžař počítat s tím, že mu pojišťovna může pojistné plnění krátit či odmítnout, zvláště pak po požití většího množství alkoholu," uvedl manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Podle průzkumu a experimentu Britské pojišťovny Direct Line, je u lyžařů pod vlivem alkoholu o 43 procent vyšší pravděpodobnost, že se stanou účastníky nehody. Průzkum, do kterého se zapojilo 2000 rekreačních lyžařů, vycházel z experimentu na simulátoru. Lyžaři nejprve absolvovali jízdu na simulátoru bez požití alkoholu a následně po jeho požití.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, pojišťovny, turistika, zdraví, průzkum, alkohol, lyžování, Rakousko, ERV Evropská pojišťovna, Česko, Alpy, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vyhlídal

Tak dlouho si opilci budou zahrávat až se zase něco vážného stane, ale je to marný je to marný je to marný.

Pondělí, 7. února 2022, 14:46Odpovědět

Na 40 procent Čechů přiznává, že při lyžování popíjí alkohol, zjistil průzkum  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.