Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Budějovice pošlou příspěvek na ukrajinský vojenský hřbitov

Zastupitelé schválili finanční příspěvek na opravu vojenského hřbitova v ukrajinské obci Starý Martyniv. Odhalí tam zrekonstruovaný pomník věnovaný padlým vojákům. Při první světové válce u této obce působili i Jihočeši.

O příspěvek na opravu památky požádala Olga Khariv, starostka ukrajinské obce Starý Martyniv. „Na obnoveném pomníku bude připomenuto 710 padlých vojáků během první světové války v červnu 1915 při osvobozování Haliče od ruské carské armády. Pocházeli z vojenských jednotek z šesti českých měst a jedním z nich jsou České Budějovice. Podpořit tuto důstojnou vzpomínku bereme jako samozřejmost a úctu k těm, kteří nepřežili,“ uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO). 

Finanční dar ve výši 30 tisíc korun schválili radní města, tento týden rozhodnutí potvrdili českobudějovičtí zastupitelé. 

Samotonou opravu pomníku má na starosti Ministerstvo obrany České republiky, přesněji odbor pro válečné veterány ve spolupráci s tamními úřady. Rekonstrukce by měla být hotová letos na jaře, slavnostní odhalení by se mělo uskutečnit 3. července. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky hřbitov, budějovice, ukrajina, zastupitelstvo, příspěvek, České Budějovice, první světová válka, pomník, oprava, Jiří Svoboda, ANO 2011, Ministerstvo obrany České republiky, Halyč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice pošlou příspěvek na ukrajinský vojenský hřbitov  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.