Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeský kraj chystá letos opravy silnic a mostů za zhruba dvě miliardy

Jihočeský kraj chystá letos opravy silnic a mostů za zhruba dvě miliardy korun. Stavět bude silnici Jižní tangenta v Českých Budějovicích, což potrvá do roku 2023, nebo další části takzvané Zanádražní komunikace v krajském městě. Kolem 500 milionů korun investuje do oprav v kraji Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Opraví třeba Strakonickou silnici v Budějovicích, most ve Strakonicích a další dva v Jindřichově Hradci.

Kraj plánuje 84 stavebních akcí na silnicích druhé a třetí třídy. Do silnic vloží asi 1,5 miliardy korun, do oprav mostů kolem 400 milionů. Práce za 950 milionů pokryjí zčásti dotace z Evropské unie. „Jednotlivé mosty a silnice opravujeme v návaznosti na nevyhovující technický stav, dopravní zatížení a v koordinaci s ostatními stavbami z důvodu objízdných tras,“ uvedl Radek Šíma z kanceláře hejtmana.

Mezi nejvýznamnější krajské investice patří stavba silnice Jižní tangenta, odhad nákladů je miliarda korun. Deset měsíců se budou stavět části Zanádražní komunikace, do konce roku 2024 by měl být hotový obchvat Vlachova Březí na Prachaticku za 212 milionů korun. Kraj opraví také hodně využívanou silnici u Borovan před Ledenicemi na Českobudějovicku. Je ve špatném stavu, řidiče čeká úplná uzavírka, práce potrvají dva měsíce.

Opravovat se bude i most přes řeku Blanici

Neprůjezdný bude také Kozákův most přes vodní nádrž Římov. Práce za 50 milionů korun se plánují na osm měsíců. Opravovat se bude i most přes řeku Blanici ve Vodňanech. Kvůli rekonstrukci mostu přes Malši v Kaplici, kde budou dělníci pracovat devět měsíců, kraj nechá zbudovat provizorní přemostění pro osobní auta.

Řadu oprav plánuje v kraji ŘSD. V Táboře zajistí silničáři skalní stěnu u rybníka Jordán na silnici I/19, potrvá to od května do srpna. ŘSD tam chce odstranit možné nestabilní skalní bloky. Přes 88 milionů korun bez daně z přidané hodnoty bude stát oprava čtyřproudové silnice I/24 v Třeboni. Práce na úseku dlouhém 2,4 kilometru potrvají od března do srpna. Ve vozovce jsou trhliny, v havarijním stavu je kanalizace. Opravovat se bude také silnice I/34 z Lásenice do Horního Žďáru, část dlouhá 3,3 kilometru projde obnovou od dubna do září.

V Českých Budějovicích opraví silničáři 700 metrů dlouhý úsek Strakonické třídy na silnici I/3. „Vozovka je zatížená pomalou dopravou, tvoří se vyjeté koleje, trhliny,“ sdělil Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD. Řidiče tam čeká od dubna do června částečná uzavírka. Vždy aspoň jeden jízdní pruh v každém směru zůstane volný, ale o víkendech mohou být omezení výraznější. Odhad nákladů je 44,6 milionu korun bez DPH. Vyjeté koleje i trhliny opraví ŘSD také na 1,7 kilometru dlouhé části takzvané Levobřežky v krajském městě, na tazích I/3 a I/20.

ŘSD rovněž dokončí průtah Pískem na silnici I/20. Opravený bude i tříkilometrový úsek na silnici I/19 mezi Drhovicemi a Oltyní. Další opravy plánuje ŘSD na silnici I/20 mezi obcemi Obora a Sedlice či na tahu I/22 mezi obcemi Skočice a Lidmovice, v obou případech se bude jezdit kyvadlově. ŘSD opraví v kraji také několik mostů: v Jiníně na Strakonicku na silnici I/22, na stejné silnici ve Strakonicích, tam čeká řidiče objížďka. Částečnou uzavírku chystá ŘSD při opravách dvou mostů na silnicích prvních tříd v Jindřichově Hradci. Opravený bude i most na tahu I/39 v obci Kladenské Rovné na Českokrumlovsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Jihočeský, oprava, Jihočeský kraj, Ředitelství silnic a dálnic, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Strakonice, Evropská unie, Blanice (přítok Otavy)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chystá letos opravy silnic a mostů za zhruba dvě miliardy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.