Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Některým firmám padá po invazi obrat, naopak dobře se prodává teplé prádlo

Některým jihočeským firmám klesl obrat od čtvrtka, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, meziročně až o čtyři pětiny. Jiným naopak tržby rostou, třeba strakonická textilka Moira prodává teď víc teplého prádla. Jindřichohradecká likérka Fruko - Schulz, která patří ruské skupině Ladoga, zatím nemá problém s platebním stykem, účty má u Moneta Money Bank a ČSOB.

„Od čtvrtka úplně spadly tržby,“ řekla Petra Plemlová, majitelka táborské textilní firmy Unuodesign. Zatímco loni touto dobou prodávala přes e-shop denně zboží až za 500 tisíc korun, teď je to za 80 tisíc korun. Firma tak nově shání i státní zakázky. Táborská textilka, která vyrábí dětské oblečení a prodává látky, loni meziročně zhruba dvojnásobila obrat na víc než 100 milionů korun. Rodinám svých ukrajinských zaměstnanců pomůže s ubytováním, jídlem i prací.

Strakonická textilní firma Moira, která vyrábí funkční prádlo, prodává od začátku invaze víc teplého prádla. „Mám pocit, že všichni vnímáme, že je dobré mít doma zimní prádlo. Vidíme na Ukrajině, že vůbec netušíme, co se může dít. Mám pocit, že lidé se připravují na to, že to tady nemusí dobře dopadnout s topením... Víc teď nakupují teplé prádlo. Prodeje se přesouvají z hezkých věcí na funkční, teplé prádlo a vrchní vrstvy,“ řekla výkonná ředitelka firmy Marcela Vlčková. Moira také nabídla zdarma prádlo pro ukrajinské ženy a děti přes organizaci Post Bellum.

Mají ruské akcionáře, ale Ukrajinu podporují

V jindřichohradecké likérce Fruko - Schulz, v níž vlastní sto procent akcií ruský holding Ladoga, zatím válečný vliv necítí. Rusko je pro ni největším zahraničním odběratelem, firma tam vyváží 15 procent produkce, což je 70 procent celého exportu.

„S akcionáři jsem v kontaktu. Neřeším s nimi politické věci, ale obchodní, a v těch obchodních se zatím nic zásadně nemění. Nemáme žádné účty v ruských bankách, používáme jenom Monetu Money Bank a ČSOB, takže zatím, co se týče platebního styku, nemáme problém. Pro Rusko vyrábíme dál. Vozíme tam dva kamiony měsíčně a pokud Evropská unie nevyhlásí zákaz dovozu zboží, tak věřím, že to tak bude dál,“ řekl ředitel likérky Josef Nejedlý.

Kdyby firma do Ruska vyvážet nesměla, přežila by, ale musela by hledat jiné trhy. „Podporujeme i Ukrajinu. Máme sice ruské akcionáře, ale zboží bereme i dost z Ukrajiny, vodku, kterou distribuujeme po České republice. Je to paradox, že obchod je bez hranic. Loni jsme vyvezli do Ruska 981.000 lahví; do exportu je to veliký zásah, nicméně to nemá zásadní dopad na obchodování firmy, existenci by to neohrozilo,“ řekl Nejedlý. V Rusku je zájem hlavně o likéry. Podnik zaměstnává 85 lidí, předloni vyrobil 2,58 milionu litrů alkoholu, vyplývá z výroční zprávy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, hospodářství, boje, firmy, Jihočeský, Československá obchodní banka, ruská invaze na Ukrajinu, Moneta Money Bank, Petra Plemlová, UNUODESIGN, Josef Nejedlý, Evropská unie, Marcela Vlčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některým firmám padá po invazi obrat, naopak dobře se prodává teplé prádlo  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.