Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Změny v centru Budějovic se nejspíš zpozdí. Může za to starý plynovod

Proměny v centru Českých Budějovic se nejspíš zpozdí. Důvodem je havarijní stav plynovodu, kvůli čemuž pravděpodobně dojde k úplné uzavírce Kněžské ulice. Budějcké Drbně to potvrdil náměstek primátora Petr Holický (ANO). Podrobnosti k projektu budou v pondělí řešit zastupitelé a poté i radní.

Mimo jiné o dopravních změnách informovalo vedení budějcké radnice začátkem roku. Zástupci města se rozhodli například zrušit oblíbenou zkratku přes náměstí a zklidnit dopravu v centru. Záměr vyvolal nejrůznější reakce a rušno kvůli němu bylo i na jednání zastupitelů, kde radní a podnikatel Martin Pražák (Občané pro Budějovice) reagoval, že se projekt musí ještě dopracovat.

Budějcká Drbna proto zjišťovala, v jaké fázi se změny v centru města nachází. Náměstek primátora Petr Holický potvrdil, že s akcí počítalo pro jaro letošního roku. Tento termín se ale možná zpozdí. Zatím není jasné, jak velké zpoždění bude. 

„Do procesu vstupuje fakt, že v Kněžské ulici je v havarijním stavu plynovodní řad a dle provozovatelů inženýrských sítí ho není možné opravit bez obnovy historického litinového vodovodního řadu. Opravy zmíněných sítí si patrně vyžádají úplnou uzavírku Kněžské ulice mezi Hroznovou a Karla IV., tato skutečnost nejspíše oddálí realizaci navrhovaných dopravních opatření o nyní nespecifikovanou dobu,“ uvedl náměstek.

Zkratka přes centrum v Budějcích skončí. Na jedné straně náměstí odstraní parkování

Na jaře se výrazně promění nejen doprava v centru Českých Budějovic. Vedení města včera odsouhlasilo několik změn. Ty kromě jiného zakážou průjezd centrem z ulice Na Sadech přes náměstí do ulice Mánesova. Na jedné straně náměstí Přemysla Otakara...

Radní schválili návrh na zklidnění dopravy v historickém jádru města a záměr umístění stromů a nového mobiliáře na své schůzi 24. ledna letošního roku. „Následně byl projekt představen zastupitelům města, kteří po posledních úpravách detailů dopravního řešení na severní a západní straně náměstí o něm budou ještě jednat 21. března. Následná schůze rady 28. března by měla definitivně schválit řešení včetně předložených úprav,“ popsal Holický, co bude nyní následovat.

Nejzásadnější změny jsou ty, které se dotknou dopravy. Tu chce vedení města v centru zklidnit. V ulici U Černé věže má vzniknout pěší zóna mezi ulicemi Hroznová a Kanovnická, a zároveň tam bude časově omezený vjezd.

„Aby to celé fungovalo, navazují na to opatření v ulici Biskupská. Tam bude v jednom úseku jednosměrka ve směru do centra mezi Zátkovým nábřežím a Širokou ulicí,“ popsal v lednu náměstek primátora Holický. Obrácená jednosměrka má být v Kněžské mezi ulicemi Karla IV. a Široká. To všechno má směřovat k tomu, aby se omezil tranzit přes centrum Budějovic. V nejvytíženějších hodinách projede centrem až 500 aut za hodinu, za celý den jsou to tisíce vozů. 

ANKETA: Zrušení kruhového objezdu, zeleň a nové pěší zóny. Jak bude vypadat doprava v historickém centru města?

Pondělní rozhodnutí českobudějovických radních o změnách v dopravě v centru města vyvolalo mezi občany mnoho emocí. Úpravy mají ukončit tranzit přes náměstí Přemysla Otakara II., a také zklidnit dopravu v ulicích u Černé věže a Piaristická. Jaké...

Výrazné proměny se dočká i samotné náměstí Přemysla Otakara II., jehož severní strana se pro auta kompletně uzavře. Zároveň z ní zmizí parkovací místa. Na uzavřené straně náměstí pak přibude zeleň a další mobiliář. 

„Určitě nechceme dopravu úplně znemožnit nebo omezit zásobování. Konečně jsme se ale posunuli ke konkrétním rozhodnutím, které zahrnují změny v parkování na severní a západní straně. Je to první krok k tomu, aby náměstí sloužilo lidem a ne autům, samozřejmě při zachování zásobování a dopravy pro rezidenty,“ reagoval před nedávnem náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, doprava, projekt, ANO 2011, Karel IV. Lucemburský, Občané pro Budějovice, Přemysl Otakar II., Tomáš Bouzek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Změny v centru Budějovic se nejspíš zpozdí. Může za to starý plynovod  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.