Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Váleční uprchlíci potřebují v Budějcích průkazku na autobus. Zdarma budou jezdit do konce roku

Českobudějovičtí radní schválili změnu v přepravě Ukrajinců, kteří cestují v městské hromadné dopravě. Nově si musí zajistit průkazku, díky níž se mohou přesouvat po městě zdarma. Informoval o tom dopravní podnik.

Věc řešili radní tento týden. „Od začátku března jezdí ukrajinští uprchlíci zdarma a při případné kontrole jim stačí předložení pasu. Pro potřeby evidence cestujících je ale třeba, aby si zajistili průkazku, která je opravňuje k jízdě zdarma městskou hromadnou dopravou až do konce letošního roku. Průkazku si vyřídí v pobočce zákaznického centra Dopravního podniku v přízemí OC Mercury u nádraží. Na místě předloží cestovní pas s vízem pro strpění vydaným Ministerstvem vnitra ČR nebo Policií ČR nebo jeho ekvivalent udělený z důvodu války na Ukrajině,“ uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO).

Na vyřízení mají podle něj Ukrajinci měsíc od data, kdy na jih Čech dorazili. Nyní chce Dopravní podnik města České Budějovice obyvatele Ukrajiny o novince informovat. Revizoři pro ně budou mít informační letáky v ukrajinštině. Informace se dozvědí také na webu podniku či v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině a na dalších místech. 

Českobudějovický dopravní podnik přepravuje uprchlíky zdarma

Českobudějovický dopravní podnik přepravuje v městské hromadné dopravě uprchlíky z Ukrajiny zdarma. Na cestování jim stačí pouze pas. Podnik tím chce pomoci uprchlíkům s dopravou při vyřizování potřebné administrativy po příchodu do republiky.

„Lidé, kteří do Česka dorazili už po začátku ruské invaze, tak samozřejmě budou mít čas se o této povinnosti dozvědět a zvláštní jízdní doklad si zajistit,“ řekl ředitel Dopravního podniku Slavoj Dolejš

Speciální doklad umožňující bezplatnou přepravu vystaví podnik zdarma včetně pořízení fotografie. „Průkazka k dokladu bude zároveň použitelná i pro zřízení časové předplatní jízdenky, pokud se někteří Ukrajinci ani po konci roku nebudou moci do vlasti vrátit,“ dodal Dolejš.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města České Budějovice

Štítky České Budějovice, Ukrajina, jízdenka, dopravní společnost, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Ministerstvo vnitra České republiky, Policie České republiky, Jiří Svoboda, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Váleční uprchlíci potřebují v Budějcích průkazku na autobus. Zdarma budou jezdit do konce roku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.