Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Temelíně vznikl prostor pro malý modulární reaktor. Je to budoucnost energetiky

V areálu Jaderné elektrárny Temelín vznikl speciální prostor, kde by mohl v budoucnu vyrůst první malý modulární reaktor v Česku. V uplynulém týdnu o tom ČEZ informoval americké společnosti NuScale, GE Hitachi a Holtec International. Záměr podpořil i kraj.

Zástupci ČEZ se v tomto týdnu sešli v Praze s americkými společnostmi NuScale a GE Hitachi. Ty se zabývají právě vývojem malých modulárních reaktorů. Jednání se uskutečnila pod vedením amerického ministerstva energetiky.

„Touto aktivitou není nijak narušen plán na stavbu standardních dvou temelínských bloků. Opce na ně jsou součástí výběrového řízení na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, které jsme spustili před dvěma týdny,“ informoval Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

„Z hlediska jaderné energetiky je Temelín vhodná lokalita a ze své praxe vím, že je potřeba se orientovat na budoucnost. Malé modulární reaktory jsou budoucností energeticky, a proto aktivně za Jihočeský kraj vstupuji do těchto jednání a podporuji společný postup,“ nastínil jihočeský hejtman Martin Kuba.

Modulární reaktory jsou malé stavební jednotky, které se vyrábějí v továrně a následně převážejí na vybrané místo, kde se sestavují. Podle Mezinárodní agentury pro jadernou energii se za malý modulární reaktor považuje elektrárna s výkonem do 300 megawattů elektrických. Díky jejich variabilnímu výkonu mohou vhodně doplňovat a zálohovat obnovitelné zdroje energie, především větrné a solární elektrárny.

Český energetický gigant už také podepsal memorandum o spolupráci v oblasti malých modulárních reaktorů například s firmami Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec. Prostřednictvím dceřiné společnosti Ústavu jaderného výzkumu Řež dokonce ČEZ modulární reaktory sám vyvíjí. V pokročilém stádiu výzkumu jsou například projekty HeFASTo nebo Energywell. Očekává se, že firmy vyvíjející tento typ reaktorů, by mohly první projekty uvést do provozu do roku 2030.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČEZ, Temelín, energetika, reaktor, modulární, jaderná, Jihočeský kraj, hejtman, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, Daniel Beneš, Praha, Martin Kuba, Électricité de France, Dukovany, Korea Hydro & Nuclear Power

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně vznikl prostor pro malý modulární reaktor. Je to budoucnost energetiky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.