Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bazén v Písku bude dražší. Navýšení ceny zastupitelstvo schválilo, referendum neprošlo

Písečtí zastupitelé opět řešili budoucnost nového bazénu, který má vzniknout pod lesnickou školou. Jeho cena se zvýšila ve srovnání s dva roky starým odhadem o zhruba 100 milionů korun. Navýšení se schválilo, navrhované referendum dostatečnou podporu nezískalo. Iniciátoři proto budou shánět podpisy.

Na otázky ohledně budoucnosti projektu odpovídala hlavně místostarostka Petra Trambová (Pro Písek). Podle ní zastánci opravy stávajícího bazénu disponují nepřesnými čísly i informacemi.

Iniciátoři referenda si podle ní myslí, že nový bazén přinese vyšší náklady. „Je ale potřeba si uvědomit, že nový bazén bude mít moderní technologie, díky kterým bude možné ušetřit. Navíc budeme brát 90 procent vody z řeky, stávající bazén bere polovinu z vrtů za vysokou cenu. Zároveň chceme tuto investici realizovat, protože poslouží všem skupinám včetně sportovců, důchodců či rodin s dětmi,“ uvedla pro Budějckou Drbnu Petra Trambová.

Zástupci města podle ní objeli několik míst. „My máme nyní o víkendu v bazénu vytížení minimální, zatímco jinde je v tuto dobu plno. Nový projekt přiláká více lidí a vybereme více peněz na vstupném. Důležité číslo je proto provozní ztráta. Náklady možná budou podobné, ale právě provozní ztráta se sníží,“ zdůraznila místostarostka.

Původní odhad investice se dělal v roce 2020. Věc se pak zpozdila kvůli vypsání výběrového řízení a čekání na podmínky dotací ze strany Národní sportovní agentury. Nová předpokládaná částka je téměř 480 milionů korun. Město by chtělo vysoutěžit částku do 450 milionů.

Chceme znát názor lidí, tvrdí zastupitel

Na zastupitelstvu ale zazněly také hlasy ze strany opozice. Hlasovalo se například o návrhu opozičního zastupitele Martina Brože (Piráti) navýšení ceny neschválit, ale to neprošlo. Komentáře se týkaly například již zmíněného referenda. To inicioval mimo jiné zastupitel Marek Anděl (Písek Sobě).

„Poslední referendum k této věci se konalo v roce 2013. My teď chceme po téměř 10 letech znát názor občanů města. Hodně věcí se od té doby změnilo, což platí i pro skladbu obyvatel. Chceme znát jejich názor a zeptat se jich, zda nechtějí modernizovat stávající bazén,“ řekl redakci. 

„Zároveň nikdo neřeší, co bude s tím starým. Jak se bude využívat plocha po něm? Vzniknou tak další náklady a dostáváme se na částku zhruba 600 milionů spojenou s tímto novým záměrem,“ dodal s tím, že nesouhlasí ani s umístěním záměru u frekventované silnice. Jelikož návrh referenda neprošel zastupitelstvem, budou muset jeho iniciátoři sbírat podpisy. Potřeba je zhruba 2,5 tisíce lidí. 

Město nyní bude vypisovat soutěž na stavební firmu, která by nový bazén pod lesnickou školou vybudovala. 

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky bazén, Písek, zdražení, cena, zastupitelstvo, referendum, Martin Brož, Marek Anděl, Česká pirátská strana, Národní sportovní agentura, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bazén v Písku bude dražší. Navýšení ceny zastupitelstvo schválilo, referendum neprošlo  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.