Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vlčí smečka v Srní přišla o samici Pandoru, v Kvildě uhynul rys David

Smutná zpráva přišla z Návštěvnického centra Srní na Klatovsku, kde uhynula dvanáctiletá samice vlka. Podle odborníků šlo nejspíš o přirozený úhyn. Vlčice se do se dostala do Srní v roce 2015 a odchovala tam několik generací vlčat. Vedení šumavského národního parku informovalo také o úhynu rysa v Kvilně na Prachaticku. V obou případech odhalí přesnou příčinu úmrtí až pitva.

Vlčice Pandora se do Srní dostala v roce 2015 ze zoologické zahrady Lohberg a společně se samcem Gregem z Plzeňské zoo založili smečku, která dosud čítala čtrnáct jedinců. „Pandoře už bylo 12 let a nemá žádné známky zranění. V tomto případě předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn – prostě přišel její čas,“ vysvětluje koordinátor chovu zvířat v Návštěvnických centrech NP Šumava Oldřich Vojtěch.

Vlčí smečka v Návštěvnickém centru Srní, tak bude dále žít v počtu třinácti vlků. „Zatím nepozorujeme, že by docházelo k nějaké změně chování celé rodiny. Doufáme, že to tak bude i nadále a určitě nebudeme smečku stresovat například tím, že bychom jim tam přivezli nového vlka,“ doplňuje Vojtěch.

Rozloučit se také museli s rysem Davidem, jehož cesta do NP Šumava byla velmi strastiplná. Jako malé kotě ho srazilo auto a způsobilo mu mnohačetné zlomeniny zadních končetin. Díky péči odborníků ze záchranné stanice v Klášterci se ho podařilo vyléčit. Prodělal mnoho operací a strávil mnoho času v zajetí. Do volné přírody se vrátit už nemohl. Zbytek života prožil v areálu Návštěvnického centra Kvilda, kde dělal návštěvníkům radost bezmála šest let.

„Rysu Davidovi už bylo 10 let a jeho tělo muselo v mládí snášet ohromnou zátěž mnoha operací a s tím spojených anestézií. A protože na uhynulém zvířeti nejsou žádné známky zranění, předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn. Uvidíme, zda pitva, kterou provedou kolegové z Veterinární univerzity v Brně, nám prozradí více,“ uvedl Vojtěch s tím, že ani v tomto případě nechtějí v dohledné době umístit do výběhu dalšího rysa. „Rysí samice zatím zůstane sama,“ dodal Vojtěch.  

Centrum Srní bude fungovat jen omezeně

Návštěvníky nejoblíbenější místo šumavského národního parku čeká v nadcházejících týdnech omezení provozu. Kvůli opravě vyhlídkové lávky bude od 16. května až do 30. června Návštěvnické centrum Srní uzavřené. Omezení ale platí pouze pro všední dny. O víkendech zůstává normálně otevřeno.

„Opravy na vyhlídkové plošině, která se klene nad výběhem vlků, už nesnesou odkladu. Dožité jsou především prvky zábradlí, které se musejí bezpodmínečně vyměnit. Bezpečnost návštěvníků je totiž v každém ohledu na prvním místě,“ upozorňuje mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Ohodnoť článek

Foto NP Šumava

Štítky NP Šumava, vlk, rys, Srní, národní park, Národní park Šumava, Kvilda, okres Prachatice, okres Klatovy, Vlčice, Lohberg, Jan Dvořák, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlčí smečka v Srní přišla o samici Pandoru, v Kvildě uhynul rys David  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.