Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pohraničí pohřbili ostatky 12 lidí. Jejich původ je neznámý

Ostatky 12 lidí, které našli archeologové, pohřbili o uplynulém víkendu v obci Klášter na Jindřichohradecku. V sobotu odpoledne vyrazil zástup lidí z Kláštera k vesnici Blato, kam někdo těla umístil v období po druhé světové václe.

U celého příběhu byl archeolog Tomáš Pancíř, který se zabývá válečnými událostmi na Novobystřicku u česko-rakouských hranic. Ten díky místní rodačce zjistil, kde by bylo možné najít neoznačený hrob 12 lidí. Archeologové ostatky našli u vesnice Blato, kde provedli výzkum. Vesnice prožila hrůzy související s koncem druhé světové války, kdy v pohraničí přišla o život řada obyvatel.

„Připomínání války - nelehké doby plné těžkostí a lidské strasti - jistě není jednoduché, je ale nutné o ní intenzivně hovořit a utvářet tak díky osvětě lepší vyhlídky na budoucnost, kde se nic podobného již nebude opakovat. Pociťuji vděčnost všem, kterým není tato myšlenka lhostejná,“ sdělil Pancíř.

Právě proto uspořádal o uplynulém víkendu Pouť smíření. Zástup lidí se sešel v obci Klášter a vyrazil k vesnici Blato, odkud se průvod vrátil do Kláštera. Tam se konala křesťanská mše za zemřelé v Kostele Nejsvětější Trojice.

Mrtví u sebe měli osobní věci

Po mši se účastníci přesunuli na hřbitov, kde došlo církevnímu požehnání zesnulým a jejich přepohřbení. Událost tam připomíná pamětní deska věnovaná všem obětem druhé světové války a jejich následků. Akci organizovalo několik subjektů, například město Nová Bystřice, rakouská obec Reingers či Filozofická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Celkem 12 lidí pravěpodobně zemřelo v období po druhé světové válce. „Dle pamětnických vzpomínek místní rodačky měli být někteří z nich provizorně pochováni do neoznačených hrobů na poli poblíž vesnice. Do nedávné doby o nich nikdo nevěděl, díky vzpomínkám a archeologům se však podařilo ostatky najít a díky výzkumu přemístit, aby jejich místo spočinutí dále neohrožovala zemědělská technika,“ řekl minulý týden redakci Pancíř.

Díky pamětnici našli v pohraničí neoznačený hrob s 12 lidmi. Ostatky přesunou na hřbitov

Celkem 12 lidských ostatků se podařilo archeologům najít u vesnice Blato na Jindřichohradecku nedaleko hranic Česka s Rakouskem. Pomohla výpověď místní rodačky, díky které bude možné mrtvé přesunout na hřbitov v nedaleké obci. Lidé pravděpodobně...

Na ostatcích nebyly stopy po násilí. Smrt tak mohl zapříčinit nedostatek jídla, svou roli mohly sehrát nemoci. Mrtví u sebe měli osobní věci, jako jsou snubní prsteny, zrcátka, hřebeny či mince.

Archeologům se nepodařilo zjistit víc o původu mrtvých. „Otazníků za celým objeven zůstává do spousta. Oběti se zřejmě nikdy nepodaří plně identifikovat, prozatímně tak pohřbení představují civilisty blíže neurčené národnosti a spadají do početné kategorie neznámých válečných obětí druhé světové války,“ dodal archeolog.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Petřík

Štítky druhá světová válka, okres Jindřichův Hradec, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pohraničí pohřbili ostatky 12 lidí. Jejich původ je neznámý  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.