Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vědkyně z Biologického centra Akademie věd zahájí výzkum mechanismů v buňce

Molekulární bioložka Alena Zíková z Parazitologického ústavu českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR bude studovat mechanismy, které umožňují komunikaci uvnitř buňky. Výzkum může pomoci k objevení podstaty zhoubných procesů. Jde například o neurodegenerativní onemocnění nebo rakovinu. Vědkyně dostala na projekt grant od Evropské rady pro výzkum ve výši dva miliony euro (asi 57 milionů korun).

Novináře o tom informovala v tiskové zprávě Daniela Procházková z Biologického centra Akademie věd ČR. Uvnitř každé buňky se odehrávají různé procesy, buňka se například může rozdělit nebo se změnit v jiný typ buňky, může také čekat na lepší vnější podmínky. V buňce se mimo jiné vyskytují i molekuly nazývané kyslíkové radikály.

Pokud je jich v buňce nadbytek, způsobují rozsáhlá poškození, které může končit až smrtí buněk. Českobudějovičtí vědci mají nyní na základě grantu příležitost k objasnění základních molekulárních mechanismů buňky.

„Tím, že se jedná o natolik základní a evolučně starý proces, bude stejný pro ostatní organismy, včetně člověka. Jsme přesvědčení, že naše poznatky budou mít velký přesah a umožní objasnit hranici mezi tím, kdy jsou kyslíkové radikály životně důležité pro správnou funkci buňky a kdy už naopak škodí,“ uvedla Alena Zíková.

Alena Zíková. Foto: Daniela Procházková, BC AV ČR

Ke studiu kyslíkových radikálů se přitom v minulosti dostala náhodou při výzkumu jednobuněčného parazita, jenž způsobuje spavou nemoc. „Studovali jsme, jak se parazit mění z jednoho vývojového stadia do dalšího v mouše tse-tse, a protože se zaměřujeme na mitochondrii, všimli jsme si, že tato změna je spojená s vyšší produkcí radikálů kyslíku. To pro nás bylo velice zajímavé zjištění. Obvykle totiž tyto molekuly buňce škodí, ale v tomto případě jí pomáhaly, aby se z ní stal nový typ buňky,“ řekla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Daniela Procházková, BC AV ČR

Štítky ČR, věda, zdraví, Jihočeský, výzkum, Biologické centrum AV ČR, Akademie věd České republiky, Evropská rada, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědkyně z Biologického centra Akademie věd zahájí výzkum mechanismů v buňce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.