Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeští hasiči odčerpávají vodu z domů a odklízí stromy. Vznikly škody za miliony korun

, aktualizováno 30. června 2022, 8:32

Téměř 200 výjezdů měli ke středeční 23. hodině jihočeští hasiči. Od půlnoci do šesté hodiny ranní přibylo dalších téměř 30 událostí. Po celém kraji jsou popadné stromy, na řadě míst museli hasiči odčerpávat vodu z domů. Omezení dodávek elektrické energie se nyní týká zhruba tisícovky domácností na Táborsku a Jindřichohradecku. Velká voda zasáhla například Týn nad Vltavou, kde jsou zničené silnice a chodníky.

O výjezdech informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Do 23. hodiny jich bylo 200. „Po půlnoci se situace v Jihočeském kraji uklidnila. Bouřka se přesunula do jiných částí republiky a výrazně klesly počty zásahů. Od půlnoci do šesté hodiny ranní vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k 25 událostem,“ sdělila mluvčí ve čtvrtek ráno. 

„Ve 14 případech šlo o odklízení popadaných stromů, kdy příčinou pádu nemusel být jen vítr, ale také podmáčená zem. V obcích Brloh a Vesce, části obce Čeraz, spadl strom na domy - nikdo nebyl zraněn. Na sedmi místech jsme čerpali vodu ze zatopených sklepů rodinných domů či například penzionů,“ popsala Matějů noční události.


Čtvrteční ráno na českobudějovickém Jiráskově jezu. 

Hasiči nejčastěji odklízeli popadné stromy. Zároveň museli od středečního podvečera odčerpávat vodu z domů. V písecké Přemyslové ulici voda tekla do domu a hasiči tam pomáhali stavět zábrany, v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku voda natekla do rodinného domu. V Třeboni hasiči zasahovali v domě, kde voda zatékala do bytu ze střechy. Například v Ratiborově Lhotě na Prachaticku se pak voda dostala do domu z rybníku. Podobných případů byla po celém kraji celá řada.

V Týně nad Vltavou velká voda poničila povrchy v centru města. Chodníky a silnice jsou zničené na náměstí a v okolních ulicích. Někde ještě pomáhají hasiči s odčerpáváním vody. „Je to katastrofa. Kostky máme poházené po celém náměstí. Sháníme firmy, které nám pomohou s rekonstrukcí. Škoda je v milionech,“ řekl Budějcké Drbně starosta Ivo Machálek (Trikolora).

Třetí stupně povodňové aktivity či vylité potoky způsobovaly nejvíce práce v Českém Krulmově. Tam se vylila řeka Polečnice. „Další událost byla na Prachaticku, kde se vlna ze Zlatého potoka prohnala rybníkem nad Vitějovicemi. Voda pak protekla právě Vitějovicemi a okolím a pokračovala přes Hracholusky do řeky Blanice. Ta pak způsobovala komplikace například v Bavorově. Všechny řeky v Jihočeském kraji v současné době již kulminovaly, situace se již uklidňuje,“ dodala Matějů. 

Český Krumlov zasáhla v noci blesková povodeň. Řeka Polečnice se vylila z koryta a zaplavila budovy kolem Chvalšinské ulice, které byla celou noc neprůjezdná. Polečnice byla na třetím povodňovém stupni, nyní už hladina klesá. Třetí stupeň platí...

Hasiči také odklízeli bahno, pročistili ucpanou kanalizaci a byli také u případu, kdy v Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku uvízlo auto v laguně, všichni cestující se dostali ven bez zranění. 

„Po bouřkách evidujeme dnes ráno 9 poruch na vedení vysokého napětí a zhruba 1 000 odběratelů s omezením dodávky elektrické energie. Prakticky všechny poruchy se týkají jižních Čech. Během večera a noci se nám dařilo poruchy po postupující vlně bouřek vymezovat a snižovat počty odběratelů s omezením,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí společnosti EG.D Roman Šperňák. Nejvíce odběratelů bez elektřiny je na Táborsku v okolí Soběslavi, Klenovic a obce Rybova Lhota. Další výpadky se týkají území od Třeboně po Domanín na Jindřichohradecku.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před povodněmi, která platí pro velkou část Jihočeského kraje. Extrémní stupeň nebezpečí hrozí do čtvrteční 11. hodiny. Ve čtvrtek má být většinou polojasno, bouřky či přeháňky se mohou objevit jen ojediněle. „Nejvyšší denní teploty 26 až 29 stupňů Celsia,“ uvedl v předpovědi Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky ČHMÚ. V pátek se o pár stupňů ochladí, bude jasno až polojasno. Opět ale mohou na jih Čech dorazit srážky či bouřky.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky jižní čechy, počasí, bouřka, déšť, hasiči, dům, strom, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, Týn nad Vltavou, Jihočeský kraj, Český hydrometeorologický ústav, okres Prachatice, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hasiči odčerpávají vodu z domů a odklízí stromy. Vznikly škody za miliony korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.