Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hygienici na jihu Čech letos evidují zvýšený výskyt planých neštovic

Jihočeští hygienici zaznamenali v prvním půlroce letošního roku 3940 případů planých neštovic. Je to výrazně více než v minulých letech. Vyplývá to z aktuálního vyjádření jihočeských hygieniků. Plané neštovice se nejčastěji vyskytují u dětí, často si je přinesou z hromadných zařízení, například školky či školy.

„Vloni jsme evidovali 608 případů, předloni 1079, šlo tedy o velmi nízký výskyt jako logický projev protiepidemických opatření, jakými bylo nošení roušek a omezení sociálních kontaktů,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová v souvislosti s restrikcemi zavedených proti koronaviru.

Podle ní však v následujícím období počet pacientů s planými neštovicemi bude nadále vysoký. „Protože v populaci máme dva ročníky dětí, které neprošly přirozeným promořením a jsou tedy velmi vnímavé na toto onemocnění. Až dojde k přirozenému promoření i této části populace, situace by se měla postupně vrátit zhruba do stavu, v jakém byla před rokem 2020,“ řekla. V minulosti na jihu Čech bývalo za rok v průměru kolem 3000 pacientů s planými neštovicemi.

Situace jej podobná v celé republice. V první polovině letošního roku bylo v Česku nejvíce případů planých neštovic za posledních deset let. Lékaři jich nahlásili 42.000 případů, skoro devětkrát více než loni. V květnu se v ČR objevily také první případy tzv. opičích neštovic, do dneška jich je celkem devět, jde ale o jiný virus a nákazy spolu nesouvisí. Na jihu Čech zatím nákazu opičími neštovicemi zdravotníci neregistrovali.

Plané neštovice, pro něž jsou typické svědivé puchýřky, jsou vysoce infekčním virovým onemocněním. Patří k onemocněním především malých dětí hlavně předškolního věku. U zdravých dětí probíhá většinou bez komplikací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, zdraví, děti, Jihočeský, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na jihu Čech letos evidují zvýšený výskyt planých neštovic  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.