Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V hlubocké zoo uhynuli dva berani. Návštěvníci je krmili pečivem

Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou publikovala koncem tohoto týdne na svém facebookovém profilu fotografie dvou uhynulých beranů. Zvířata zemřela poté, co požila pečivo a další nevhodné krmení od neukázněných návštěvníků.

V pátek odpoledne publikovalo vedení hlubocké zoologické zahrady na Facebooku fotografie znázorňující dva berany, kteří uhynuli kvůli neukázněnosti některých návštěvníků. Ti jim podle všeho dali větší množství pečiva a jiného nevhodného krmení.

„Zvířata v zoo mají vyváženou krmnou dávku, která zohledňuje jejich fyziologické potřeby. Proto je nežádoucí, aby je návštěvníci jakýmkoli způsobem přikrmovali. Pokud jsou krmena nežádoucím krmivem nebo nad míru, dochází u nich k enormnímu ztučnění až obezitě, může také dojít k těžkým trávicím poruchám, jejichž důsledkem jsou závažné průjmy a nadýmání a s tím související bolesti břicha. Takové stavy pak velice často končí úhynem,“ uvedlo vedení zahrady v příspěvku, jehož prostřednictvím chce zároveň apelovat na veřejnost, aby k podobnému chování nedocházelo.

Sama zvířata si na přikrmování od návštěvníků přitom rychle zvykají a pamlsky pak od nich vyžadují. Lidé ale musí mít na paměti, že zvířata si škodlivost nevhodné potravy samozřejmě sama neuvědomují. Je tedy důležité se při návštěvě řídit pokyny zoologické zahrady. „Nenoste je ani k domácím kozám, zvířata se velmi rychle učí a ví, že od lidí dostávají potravu, proto dokáží škemrat o krmivo, i když jsou sytá. Nepoznají, co je pro ně nezdravé,“ apeluje dále příspěvek.

Pro zvířata jsou nebezpečné také různé obaly či sáčky, které namísto v odpadkových koších často končí za plotem jejich výběhů.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Hluboká nad Vltavou

Štítky zoo, zvíře, smrt, návštěvníci, zahrada, krmení, pečivo, zoologická zahrada, Hluboká nad Vltavou, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dana Provazníková

Tak to je fakt dílo (příspěvek M. Vyhlídala).

Neděle, 24. července 2022, 13:21Odpovědět

Martin Vyhlídal

Ty lidi mají fakt v hlavách nasrano cedule s nápisi nekrmit a stejně to udělají. Oznámit je na policii zaplatit tučnou pokutu, a dát avízo všem zoo zahradám aby tam záškodníky měly vstup zakázán.

Sobota, 23. července 2022, 18:35Odpovědět

V hlubocké zoo uhynuli dva berani. Návštěvníci je krmili pečivem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.