Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krumlov řeší úpravy řeky Polečnice. Naposledy se rozlila v červnu

Město Český Krumlov jedná s Povodím Vltavy o úpravě řeky Polečnice. Ta místním přidělává starosti v době silných dešťů. Naposledy se odtud voda valila do ulic letos v červnu. O možné úpravě tohoto toku informoval Český rozhlas.

Většinu času působí Polečnice jako klidná a neškodná říčka. V době silných dešťů ji ale místní bedlivě sledují, v minulosti totiž městu zapsanému na seznamu UNESCO způsobila řadu škod. 

Naposledy tu hasiči zasahovali letos v červnu, když se voda rozlila do domů v Chvalšinské ulici a okolí. Hladina se zvedla v noci, ráno se ale situace uklidnila. V Krumlově dokonce zasedala povodňová komise, která přijímala potřebná opatření. Šlo zejména o komunikaci s majiteli dotčených nemovitostí a umístění pytlů s pískem. Velká voda tehdy způsobila škody i v dalších městech

Město Český Krumlov po letošní zkušenosti vybudovalo val na pravém břehu Polečnice u Oblouku. Konstrukce má zabránit tomu, aby se voda rozlila do okolí. 

Český Krumlov zasáhla v noci blesková povodeň. Řeka Polečnice se vylila z koryta a zaplavila budovy kolem Chvalšinské ulice, které byla celou noc neprůjezdná. Polečnice byla na třetím povodňovém stupni, nyní už hladina klesá. Třetí stupeň platí...

 

Nyní vedení radnice jedná s Povodím Vltavy o dalších úpravách, zjistil Český rozhlas„Budeme pokračovat zejména v projektových pracích, které nám spočítají, co tento val přinesl a co to znamená z hlediska toku pro další opatření. Na vodu, podobnou té, na kterou vzpomínáme před 20 lety, ochrana není, ale na rychlou vodu v dimenzích od deseti do padesátileté vody budeme nachystáni,“ citoval rozhlas nezávislého místostarostu Martina Háka.

Ten Budějcké Drbně řekl, že letos v červnu voda způsobila škody hlavně na sportovištích. „V majetku města je atletická dráha, kde jsme škody řešili s pojišťovnou. Kromě toho voda poničila umělý trávník v areálu fotbalového klubu a tenisové kurty, ani to však není města,“ sdělil Hák redakci. 

Úpravy Polečnice nebudou jednoruché. Ředitel závodu Horní Vltava Jiří Baloun Českému rozhlasu řekl, že rozborová studie potvrdí, zda dojde na úpravu břehových hran, budování hrází na břehu či rekonstrukci mostů. Před většími zásahy by mělo dojít na pravidelné čištění koryta řeky. 


Řeka Polečnice v centru Českého Krumlova.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Město Český Krumlov | Zdroj Český rozhlas

Štítky krumlov, polečnice, řeka, povodí, voda, povodeň, Český Krumlov, Český rozhlas, Povodí Vltavy (státní podnik), Světové dědictví UNESCO, Jiří Baloun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov řeší úpravy řeky Polečnice. Naposledy se rozlila v červnu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.