Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Firma chystá tři haly u dálnice. Kraj jí zadal desítky podmínek

Desítky podmínek zadal krajský úřad v případě záměru společnosti, která připravuje tři skladové a výrobní haly na Českobudějovicku. Areál má vzniknout mezi dálnicí D3 a silnicí II. třídy severně od Ševětína. Někteří místní byli proti a jsou rádi, že došlo v projektu k úpravám. Starostka věc odmítla komentovat.

Příběh řeší obyvatelé Ševětína a okolních obcí několik let. Letos v létě zveřejnil Krajský úřad Jihočeského kraje souhlasné závazné stanovisko. Téměř dvacetistránkový dokument zmiňuje několik desítek podmínek, které jsou důležité pro autora záměru. Oznamovatelem je společnost C. D. K. K. Investment.

Podmínky se týkají jednotlivých fází záměru. V případě přípravy se zmiňuje například doprava, kde příslušný odbor napsal, že se má obslužná nákladní doprava vyhnout městysu Ševětín, obcí Neplachov a dalším okolním obcím. Dokument, který má redakce k dispozici, zmiňuje také protihlukovou stěnu, odvedení splaškových vod či materiál sloužící k vybudování parkoviště. 

Skladovací a výrobní areál v číslech
Celková plocha 226 872,5 m2
Plocha haly A 22 989 m2
Plocha haly B1 46 535 m2
Plocha haly B2 21 871 m2
Výška hal 15 metrů 
Počet pracovních pozic v administrativě 107
Počet p. pozic ve skladu a výrobě 615
Počet parkovacích stání osobních automobilů 320
Počet parkovacích stání nákladních automobilů 21 

V další fázi se klade důraz mimo jiné na ochranu životního prostředí. Dále úřad požaduje například to, aby se osvětlení areálu snížilo v nočních hodinách. Až budou haly fungovat, má se kontrolovat, zda budou kamiony dodržovat nařízenou trasu mimo městys a okolní obce. 

Připomínky a podněty jsou podle krajského úřadu řešitelné právě v dalších fázích přípravy této investice. „Záměr prakticky neovlivní, respektive minimálně ovlivní klima, přírodní zdroje, hmotný majetek a kulturní dědictví. Ovlivní sice živočichy a rostliny, ekosystémy, biologickou rozmanitost, půdu, vodu, ovzduší, krajinu a stav hlukové zátěže, avšak při realizaci opatření k ochraně životního prostředí a veřejného zdraví spojených se záměrem a opatření rezultujících z posuzování podle zákona přijatelným způsobem,“ uvádí v materiálu Zdeněk Klimeš, vedoucí odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví.

Na rozhodnutí krajského úřadu zareagoval prokurista společnosti C. D. K. K. Investment Ondřej Vodák„Obdrželi jsme Závazné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí, které nám stanoví několik desítek podmínek pro jednotlivé fáze našeho záměru. Fázemi se rozumí příprava záměru, realizace záměru a jeho provoz. V tuto chvíli naši konzultanti vyhodnocují vliv těchto podmínek pro náš záměr. Následně předpokládáme úpravu projektu v duchu tohoto stanoviska a pokračování v územním řízení,“ sdělil Budějcké Drbně.

Proti projektu vystupovala část veřejnosti. Někteří lidé se snažili zachránit původní panský dvůr Švamberk, na demolici ale přece jen došlo. Skupina lidí však pokračovala ve své snaze a snažila se podávat připomínky k projektu. Budějcké Drbně poskytl vyjádření Filip Skřička, člen petičního výboru. Ten řekl, že cílem bylo především redukovat negativní dopady celého projektu. To se podle něj povedlo.

Firma změnila areál u D3, kde chystá haly. Část místních se obává intenzivní dopravy a zásahu do krajiny

Veřejným projednáním pokračoval příběh skladového a výrobního areálu, který chce investor postavit nedaleko Ševětína na Českobudějovicku. Místní zajímalo využití plánovaných hal a znovu připomněli obavy z negativního vlivu na dopravu a krajinu....

 

„Ačkoliv bychom si dokázali představit významnější úpravy, vnímáme výsledek jako určitý kompromis a hlavně základ, na kterém se dá stavět v navazujících řízeních. Je důležité si uvědomit, že se investor nadále musí řídit řadou podmínek, které vzešly i z našich připomínek, ať už se týkají zelených střech, celkové výsadby zeleně v areálu nebo redukce dopravy,“ řekl redakci Skřička, který je zároveň lídrem kandidátní listiny pro podzimní volby za uskupení Ševětín žije. 

Iniciativa se podle něj bude o projekt i nadále zajímat a zapojovat do navazujících řízení. Drbna se obrátila také na starostku Romanu Hájskou (Ševětín pro všechny generace). Ta redakci sdělila, že věc nebude komentovat. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky švamberk, Ševětín, jižní čechy, hala, investor, projekt, krajský úřad, okres České Budějovice, Jihočeský kraj, Zdeněk Klimeš, Neplachov, dálnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma chystá tři haly u dálnice. Kraj jí zadal desítky podmínek  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.