Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jihu Čech klesl meziročně za první pololetí počet rozestavěných bytů

V jižních Čechách se za první letošní pololetí začalo stavět 1 053 bytů, o 778 méně než za stejné období předchozího roku. Pokles je největší mezi všemi kraji České republiky. Firmy dokončily od ledna do června na jihu Čech 1 005 bytů, meziročně o 178 víc.

Téměř polovina z nich vznikla v okrese České Budějovice. Zde stavbaři vybudovali i nejvíc bytových domů v kraji. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Zhruba 76 procent bytů, které se v kraji začaly stavět, jsou v nových rodinných domech. Jde o 801 bytů, což bylo meziročně téměř o čtvrtinu víc. „Naopak nebývalý propad zaznamenala v prvním pololetí výstavba bytů v nových bytových domech,“ uvedli statistici. Začalo se stavět jen 73 bytů tohoto typu, proti stejnému období loni je to o 946 méně. Žádný nový bytový dům se od ledna do června nestavěl na Písecku, Strakonicku a Táborsku.

Počet bytů, které začaly firmy stavět, meziročně nejvíc narostl na Písecku, kde se zdvojnásobil. Z velké části se na tom podílely rodinné domy. I přesto zůstává Písecko okresem, kde se z jižních Čech začalo stavět bytů nejméně. Téměř třiceti procenty se na bytech, jež se rozestavěly, podílelo Českobudějovicko. Všude po kraji převažovaly byty v nových rodinných domech.

Bytů, které stavbaři za první letošní pololetí dodělali a zkolaudovali, přibylo meziročně na jihu Čech zhruba o pětinu. „V kraji tradičně převažovaly dokončené byty v nových rodinných domech a jejich podíl na dokončené výstavbě činil téměř dvě třetiny,“ uvedla Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. O necelých třicet procent přibylo dostavěných bytů v nových bytových domech. Ze všech dokončených bytů jich je téměř 46 procent na Českobudějovicku. V tomto okrese vzniklo i nejvíc nových bytových domů, 80 procent všech.

V České republice se v prvním letošním pololetí začalo stavět 22.721 bytů, téměř o deset procent víc než ve stejném období minulého roku. Firmy v ČR dokončily letos od ledna do června 17.403 bytů, meziročně o necelá tři procenta víc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, Jihočeský, ČSÚ, Česko, Jihočeský kraj, bytový dům, rodinný dům, Český statistický úřad, okres Písek, České Budějovice, okres České Budějovice, okres Strakonice, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech klesl meziročně za první pololetí počet rozestavěných bytů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.