Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jihočeském kraji je více lidí, kteří hledají práci

V srpnu hledalo práci více než 11 tisíc Jihočechů. Ve srovnání s předchozím měsícem jich bylo o zhruba 600 víc. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). I nadále firmám chybí řidiči, montážní dělníci či zedníci.

Míra nezaměstnanosti byla na jihu Čech 2,5 procenta. To je nepatrný nárůst ve srovnání s červencem, kdy statistici uvedli hodnotu 2,4 procenta. 

Celorepublikový průměr byl 3,4 procenta. „V rámci mezikrajského srovnání byla k 31. 8. 2022 zaznamenána nejvyšší nezaměstnanost v krajích Ústeckém a Moravskoslezském. Nejnižší nezaměstnanosti dosáhl Pardubický kraj. Meziměsíčně se nezaměstnanost zvýšila ve všech krajích ČR,“ informovala v tiskové zprávě Pavlína Kubíková z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. 

V Jihočeském kraji hledalo k poslednímu srpnu práci 11 158 lidí. Jejich počet se ve srovnání s červencem zvedl o 5,5 procenta, tehdy jich bylo zhruba 10 500. 

„Obdobný trend byl zřejmý ve všech okresech kraje. V porovnání s minulým měsícem zaznamenal nejvyšší nárůst počtu uchazečů o zaměstnání okres Písek, a to o 9,1 procenta,“ přidala Kubíková. 

Na konci měsíce nabízely jihočeské pobočky Úřadu práce ČR celkem 18 956 volných pracovních míst. Jejich počet se meziročně snížil o 9,4 procenta, ve srovnání s předchozím měsícem došlo k poklesu o 1,2 procenta. 

„Na jedno volné pracovní místo připadalo k 31. srpnu 2022 v Jihočeském kraji 0,6 uchazečů, to je pátý nejnižší počet mezi kraji,“ dodala Kubíková. 

„Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, ostatní pomocné pracovníky ve výrobě, zedníky, kamnáře a dlaždiče nebo montážní dělníky mechanických zařízení a kuchaře,“ informovala mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková

Ohodnoť článek

Foto

Štítky nezaměstnanost, jižní čechy, statisitka, čsú, úřad práce, Jihočeský kraj, Český statistický úřad, dělník, Česko, Úřad práce České republiky, Ústecký kraj, Moravskoslezský kraj, Pardubický kraj, Kateřina Beránková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji je více lidí, kteří hledají práci  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.