Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Skončil dlouholetý spor o pozemky, kde stával vrak autobusu

Dlouholetý spor mezi městem České Budějovice a vlastníkem pozemků u řeky Vltavy končí. Obě strany se dohodly na směně, do rozpočtu radnice navíc zamíří milion korun. Obyvatelé příběh znají mimo jiné skrze vrak autobusu, který se na pozemku objevil a později vyhořel.

Území patřilo soukromým majitelům, kteří s městem dlouho nemohli najít společnou řeč. Poté trvali na tom, že má radnice zaplatit za několikaleté využívání území obyvateli, s čímž politici nesouhlasili.

Pozemky vlastnili dva bratři Vladimír a Petr Rybákovi. V uplynulých letech ve sporu pokračoval pouze jeden z nich. Na požadavky vlastníka zástupci radnice opakovaně odmítli přistoupit. Se sporem souviselo mimo jiné umístění vraku autobusu. Ten městu přidělal starosti, před pěti lety dokonce vyhořel. Nakonec se ho ale podařilo v roce 2018 odtáhnout.

Tím však dlouholetý spor neskončil a dál se jím zabýval soud. Poslední kapitola se napsala až letos. Tento týden náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09) potvrdil, že je příběh u konce. 

Upozorňovali jsme, že se budoucí využití pozemku nemusí radnici líbit, říká majitel odstaveného autobusu

Prakticky ihned jakmile se odstavený autobus objevil u řeky Vltavy, začaly se množit dotazy. „To s tím město nic neudělá? Policie to neřeší? Kde budeme pouštět draky? …“ Nejčastěji však znělo něco jiného. Proč?

 

Pro Budějckou Drbnu Bouzek shrnul celý vývoj včetně dohody, kterou spor končí. Před lety bratři některé pozemky v tomto území prodali, část jim ale zůstala. „Oni to pak nabízeli městu ke koupi, to ale mělo jiné rozpočtové priority,“ popsal redakci náměstek primátora a přidal, že území není příliš dobře dopravně napojené a tvoří ho zeleň.

„Cena byla pro město nepřiměřeně vysoká. Zastupitelstvo pravidelně odmítalo návrhy na odkoupení pozemků a přihlíželo i k tomu, že byly návrhy podpořeny třeba tím, že se na pozemky dostal vykuchaný autobus. To a další akce měly přesvědčit zastupitelstvo k odkoupení. Nakonec bratři zahájili soudní spor s městem o vydání údajného bezdůvodného obohacení spočívajícího v tom, že občané města měli ty pozemky využívat. Zřejmě šlo o to, že se tam občas zatoulal chodec venčící psy,“ vysvětlil Bouzek. 

Znalecké posudky však podle něj ukazovaly, že je žalovaná částka výrazně nadhodnocená. Následovala další jednání, na stole byly různé nabídky, ale podle Bouzka nebyly pro město výhodné.

„Nakonec jsme se ale přece jen domluvili na směně všech těch pozemků za jednu stavební parcelu s doplatkem zhruba milion korun ve prospěch města,“ shrnul Bouzek. „Vždy je lepší se dohodnout, to jako advokát často vysvětluji svým klientům. Ne vždy se to daří a někdy nelze ustupovat nátlakovým metodám. Když spravujete veřejné finance, musíte pečlivě zvážit, jestli určitou částku na danou věc vynaložit,“ dodal. 

Druhá strana dostane od Českých Budějovic stavební parcelu v Mladém. Město je obvykle neprodává, ale v podobných případech je využívá ke směně. Budějcká Drbna kontaktovala jednoho z bratrů, který pokračoval ve sporu s městem, ale ten věc už nechtěl komentovat. 

České Budějovice tak mají zcelné území, které se nachází na břehu řeky Vltavy u křižovatky Diamant. Podle Bouzka bude nejspíš problém tam vybudovat stavby trvalejšího charakteru.

Do okolí ale lidé chodí za rekreací, a tak je možné případné využití prostoru navázat k podobnému účelu, v úvahu připadají třeba parkové úpravy. Opoziční ODS ve svých předvolebních materiálech navrhuje v těchto místech například výstavbu akvaparku po vzoru toho v nedalekém Gmündu. Podle Bouzka by ale mohl být problém v případném zásahu do záplavového území. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Diviš, HZS Jihočeského kraje

Štítky České Budějovice, pozemky, Vltava, autobus, bratři, soud, pozemek, Tomáš Bouzek, radnice, TOP 09, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skončil dlouholetý spor o pozemky, kde stával vrak autobusu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.