Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Písek opravuje bazén. Větší akce by byla v rozporu s referendem, tvrdí místostarostka

Město Písek opravuje vzduchotechniku plaveckého bazénu. Na příští rok se chystá rekonstrukce venkovní terasy, která je z technických důvodů uzavřena. Investice větší, než je nutné pro udržení provozu, by podle místostarostky Petry Trambové (TOP 09) byly v rozporu s výsledkem referenda z roku 2013.

Celková hodnota investice je zhruba 6,5 milionu korun včetně daně. „Na plaveckém stadionu se v současné době dokončují práce související se zajištěním tepelné pohody v objektu. Zahrnovaly první etapu výměny vzduchotechniky pro dětský bazén a rekonstrukci výměníkové stanice v celkové hodnotě zhruba osm milionů korun včetně DPH. Z toho si výměna vzduchotechnické jednotky pro dětský bazén letos vyžádala investici ve výši přibližně 2,5 milionu korun,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí města Petra Měšťanová

Vzduchotechnika byla ve špatném technickém stavu. Příští rok má na to navázat druhá etapa, při které dojde k výměně jednotky pro plaveckou halu a její příslušenství. Na příští rok město chystá také opravu venkovní terasy. Ta je z technických důvodů pro veřejnost uzavřena a její proměna vyjde na přibližně 2,5 milionu korun včetně daně. 

Také v předchozích letech město do bazénu investovalo, mezi lety 2014 až 2021 to bylo kolem 13 milionů korun, upřesnila mluvčí. Do budoucna bude potřeba řešit také část osvětlení, opláštění celého objektu a další investice. 

Město Písek musí s ohledem na výsledek referenda z roku 2013 udržovat starý bazén v provozu do doby, než bude postaven nový, informovalo město v tiskové zprávě. „Na plaveckém stadionu se proto dělají jen skutečně nezbytné investice. Bohužel tím, jak se oddaluje stavba nového bazénu, se stále více prodražuje údržba zastaralých technologií a zařízení. Například letos muselo zastupitelstvo města uvolnit pět milionů korun na rekonstrukci výměníkové stanice napojené na teplárnu, která přešla z parovodu na horkovod. Pokud by se stanice nevyměnila, musel by být bazén uzavřen,“ uvedla místostarostka Petra Trambová (TOP 09). Rekonstrukce ve větším rozsahu, než je nutné pro udržení provozu, by podle ní byla v rozporu s dosud platným výsledkem referenda.

Náklady na provoz bazénu byly loni téměř 12 milionů korun. Provozní ztráta dosáhla 10,5 milionu a letos bude výraznější kvůli vyšším cenám za energie. Reakcí na to mají být investice do moderních zařízení, které sníží energetickou náročnost provozu. 

Písecký bazén za půl miliardy bude nejspíš řešit nové vedení města

Už několik let se v Písku řeší výstavba nového bazénu, který má podle posledních odhadů stát téměř půl miliardy korun. Investice byla předmětem mnoha diskusí a letos v srpnu příběh nabral další zvrat, když zastupitelé rozhodli o zrušení...

 

Letos v srpnu zastupitelé rozhodli o zrušení výběrového řízení na zhotovitele nového bazénu. Návrh na zrušení výběrového řízení předložil opoziční zastupitel Josef Soumar (Piráti). Hlasovalo pro něj 14 přítomných. Důvodem je podle Soumara to, že by město muselo platit o 140 milionů korun více než před několika měsíci.

„Město Písek potvrdilo, že neobdrží zamýšlené dotace, navíc Rada města aplikovala do smlouvy inflační doložku na největší investiční stavbu za uplynulé dekády města. Vybraní zastupitelé se tak opět snažili celou stavbu prodražit nad limit, který zastupitelé původně schválili,“ napsal později Soumar na svůj facebookový profil.

Zároveň přidal, že se podle něj nyní Písek musí soustředit na svůj celkový rozvoj a inflační doložka by dlouho plánovaný projekt prodražila na více než půl miliardu. Město na svém webu uvedlo, že radní mohli inflační doložku doplnit bez informování zastupitelů či poradních orgánů. Vedení radnice zároveň tvrdí, že rozpočet s investicí počítá. Náklady na nový bazén jsou nyní vyčísleny na 480 milionů korun.

Ohodnoť článek

Štítky bazén, Písek, investice, rekonstrukce, referendum, TOP 09, Josef Soumar, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek opravuje bazén. Větší akce by byla v rozporu s referendem, tvrdí místostarostka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.