Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat zastupitele a senátory

, aktualizováno 23. září 2022, 14:29

Volební místnosti se otevřely. Češi od páteční druhé hodiny odpolední rozhodují o novém složení zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Svůj volební lístek mohou vhodit do volební urny dnes do 22:00 a také zítra mezi 8:00 a 14:00. Letošní komunální volby jsou deváté v historii samostatné České republiky.

Obecní volby jsou tradičně testem spokojenosti lidí s dosavadním fungováním radnic, kam většinou na vesnicích a v menších městech kandidují místní uskupení nestraníků. Ve větších městech a v senátních volbách, kde své zástupce mají parlamentní strany, se podle expertů do výsledků zřejmě promítne současná situace poznamenaná inflací a růstem cen energií kvůli protiukrajinské agresi Ruska a jeho ekonomické válce vůči Západu. Hlavně v hlavním městě by se na výsledku mohla projevit také údajná korupční kauza kolem pražského dopravního podniku. Podle opozice budou volby referendem o vládě Petra Fialy (ODS), o jejím setrvání nebo sesazení ale lidé rozhodovat nebudou.

Ze stran budou podle volebního webu nejvíce křesel zastupitelů v obcích a městských částech obhajovat lidovci. Před čtyřmi lety podle navrhujících stran získali 3 645 zastupitelů ze zhruba 62 tisíc. Budou bojovat o vedení tří stovek obcí podobně jako ODS, která obhajuje kolem 2 600 zastupitelů včetně pěti primátorů z 26. STAN i s partnerskými Starosty pro Liberecký kraj čeká obhajoba kolem 2 750 křesel zastupitelů a dvou primátorů. TOP 09 bude v komunálních volbách obhajovat 484 křesel, Piráti 258 míst včetně křesla pražského primátora.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

Opoziční ANO bude usilovat o znovuobsazení 1 684 křesel včetně míst šesti desítek starostů a 14 primátorů. Za SPD bylo před čtyřmi lety zvoleno 1 61 zastupitelů. ČSSD čeká obhajoba 1 955 míst zastupitelů včetně karvinského primátora, komunisté obhajují 1 470 křesel.

V senátních volbách se o znovuzvolení uchází stejně jako před dvěma lety 22 z 27 stávajících senátorů, jejichž mandát letos končí. Patří mezi ně čtyři z pěti členů nejužšího vedení horní komory - předseda Senátu Miloš Vystrčil a místopředseda Jiří Oberfalzer (oba ODS) a místopředsedové Jiří Růžička a Jan Horník z klubu Starostů. O prodloužení mise v Senátu usilují také předsedové čtyř z pěti senátorských klubů. 

O místo senátora v táborském obvodě usiluje devět kandidátů. Je to o dva více než při posledních volbách v tomto okrsku před šesti roky. v českokrumlovském obvodě kandiduje pět uchazečů. V posledních volbách bylo přitom kandidátů devět. Lhůta pro...

V Jihočeském kraji budou lidé volit senátora v krumlovském a táborském obvodě. O místo senátora v táborském obvodě usiluje devět kandidátů. Je to o dva více než při posledních volbách v tomto okrsku před šesti roky. V českokrumlovském obvodě kandiduje pět uchazečů. V posledních volbách bylo přitom kandidátů devět.

V případě voleb do zastupitelstev obcí zvítězilo v Českých Budějovicích před čtyřmi lety ANO, které získalo 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS si zajistila osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti získali šest mandátů, čtyři KSČM. Šesté skončilo spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá byla koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli. Koalici vytvořily ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Na průběh bude i letos dohlížet policie. „Policisté z celé republiky se připravují na nadcházející volby. Naše role bude spočívat především v dohledu na veřejný pořádek v blízkém okolí volebních místností, nicméně dosud nemáme žádné informace o jakémkoliv narušení průběhu voleb,“ informovali policisté na svém twitterovém účtu. 

Otevření volebních místností se na jihu Čech obešlo bez komplikací. Krátce po 14. hodině to Budějcké Drbně řekl policejní mluvčí Milan Bajcura. „Budeme monitorovat situaci. Do samotných volebních místností nevstupujeme, stane se tak pouze v případě, kdy dojde k narušení veřejného pořádku, průběhu voleb či trestnému činu,“ řekl redakci.

To potvrdila i Věra Marková z Krajského úřadu Jihočeského kraje. „Ke zpoždění nedošlo, volební místnosti se otevřely podle plánu,“ řekla redakci. 

V obecních volbách by mohlo hlasovat přes osm milionů voličů. Před čtyřmi lety mělo tuto možnost na 8,35 milionu lidí a využily ji čtyři miliony voličů, tedy 47,34 procenta. Letos mezi voliče budou patřit cizinci ze zemí EU, kteří mají v ČR trvalý či přechodný pobyt. K senátním volbám mohlo před šesti lety v obvodech, kde se bude hlasovat i letos, přijít 2,78 milionu voličů. V prvním kole tuto možnost využilo zhruba 933 tisíc lidí (33,5 procenta), ve druhém kole zhruba 428 tisíc lidí (15,4 procenta).

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nebude moci na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, politika, senát, zastupitelstvo, volební místnost, Česko, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Senát Parlamentu ČR, křeslo, ODS, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat zastupitele a senátory  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.