Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na radnici visí vlajka města. Lidé si ji pletou s ukrajinskou

Město Písek s Ukrajinou spojují dvě barvy, což zmátlo některé obyvatele. Na budově městského úřadu sice v minulosti visela vlajka státu, který čelí ruské agresi, ta už je ale pryč. Nyní tam je pouze vlajka městská, kvůli stejným barvám si toho ale někteří lidé nevšimli.

Nedorozumění proto vysvětlili na svém webu zástupci města. „Na budově radnice na Velkém náměstí v i Budovcově ulici v současnosti visí jen městský prapor. Kvůli jeho barevnému provedení se však řada lidí domnívá, že se jedná o ukrajinskou vlajku, tu však město již sejmulo,“ informovala mluvčí města Petra Měšťanová

Vedení úřadu vlajku Ukrajiny na budovu umístilo letos v únoru s cílem vyjádřit symbolickou podporu. Tak tehdy učinila i další česká města. V Písku to někteří obyvatelé ocenili. 

„Souhlasím, děkuji a vyvěšuji taky! Myslím že by si všichni měli vzpomenout na to jak bylo našim rodičům v srpnu 1968,“ napsal pod facebookový příspěvek jeden z diskutujících. Část veřejnosti s rozhodnutím nesouhlasila. 

Nyní je vlajka pryč, kvůli stejným barvám si to však někteří neuvědomili. „Vlajku města Písku vytvořil August Sedláček odvozením ze znaku města, a to z barev zlatého půlměsíce a hvězd na modrém nebi. Vlajka se poprvé objevila 9. června 1901 při městské slavnosti. Tvořena je dvěma stejnými pruhy, horní je žlutý, dolní modrý. Při svislém použití je žlutý pruh umístěn vlevo. Ukrajinská vlajka má barevné pruhy obráceně – modrý nahoře a žlutý dole. Pokud je pověšena svisle, pak je modrý pruh vlevo,“ vysvětlila mluvčí města.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Písek

Štítky Písek, Ukrajina, jižní čechy, vlajka, radnice, městský úřad, August Sedláček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radnici visí vlajka města. Lidé si ji pletou s ukrajinskou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.