Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech chystá modernizaci za 150 milionů

Dětská psychiatrická nemocnice (DPN) v Opařanech na Táborsku plánuje rekonstrukci za 150 milionů korun. Chce především modernizovat interiér, kde by pak měly být dvou- až třílůžkové pokoje s vlastními záchody a koupelnami. Nemocnice bude o projektu jednat se svým zřizovatelem - ministerstvem zdravotnictví. Řekla to mluvčí DPN Jana Sosna Voňavková.

Ředitel ředitel nemocnice Michal Goetz uvedl, že DPN se snaží o vlastní rozvoj v řadě směrů. Nemocnice například před časem získala akreditaci pro vzdělávání lékařů v oblasti klinické psychologie. Nově navíc obdržela oprávnění pro vzdělávání v základním psychiatrickém kmeni.

„Díky našim akreditacím pro vzdělávání a díky u nás zaměstnaným atestovaným dětským psychiatrům, kteří jsou zároveň školiteli, přivádíme do personálně silně oslabeného oboru nové lékaře a psychology,“ řekl.

DPN v Opařanech patří mezi tři pracoviště tohoto druhu v zemi. Navíc jako jediná nemocnice v republice má specializované oddělení pro pacienty s těžkými neuro-vývojovými poruchami a disruptivními projevy.

„Pokud jde o kvalitu péče, pak kromě doplnění personálních kapacit je pro její zvýšení třeba, aby byly provedeny dlouhodobě požadované rekonstrukce lůžkových dětských psychiatrických oddělení po celé republice. Pokoje po pěti i osmi lůžkách bez vlastního sociálního zařízení a tak dále... To je realita řady oddělení dětské psychiatrie,“ uvedl Goetz.

Podle něj proto současné podmínky neodpovídají potřebám modernímu zdravotnictví. „Uvedení dětské psychiatrie a dětské psychologie do skvělého stavu by stálo o dost méně peněz než jedna americká stíhačka F 35,“ řekl Goetz.

Opařanská nemocnice má 60 lůžek, což je 13 procent z celkového počtu pedopsychiatrických lůžek v České republice. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od tří do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky. DPN se loni stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. Cenu uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dětská psychiatrická nemocnice Opařany

Štítky ČR, nemocnice, stavby, správa, děti, Opařany, psychiatrie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Tábor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech chystá modernizaci za 150 milionů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.