Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V maringotce žije žena a 40 koček. Zvířata jsou vyhublá a zanedbaná

Nehezký pohled se naskytl veterinářům, kteří zasahovali v Chýnově na Táborsku. V maringotce tam žije žena a několik desítek koček. Zvířata byla v době kontroly zanedbaná, některým z nich zřetelně vystupovala kostra.

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj provedla v Chýnově kontrolu 30. srpna. Tehdy tam žilo celkem 40 zvířat, potvrdil Budějcké Drbně mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. 

Při kontrole veterináři zjistili, že došlo k omezení výživy chovaných zvířat. „Všechny chované kočky byly ve špatném výživném stavu, 10 koček bylo až tak vyhublých, že byla pod kůži znatelná vystupující páteř, žebra a kyčelní kosti,“ uvedl Petr Vorlíček. 

Kromě toho žena zvířata chovala v nevhodných podmínkách. Podnět poté zamířil na obec s rozšířenou působností Tábor, která vydala rozhodnutí o předběžné náhradní péči, kdy byl ustanoven ošetřovatel povinen se o kočky na daném místě starat.

„Odbor životního prostředí Městského úřadu v Táboře obdržel dne 2. 9. 2022 od Krajské veterinární správy podnět k projednání přestupku a odborné vyjádření týkající se nevhodných podmínek chovu koček paní Kaprálové v Chýnově. Na základě místního šetření Odbor životního prostředí vydal rozhodnutí o uložení pokuty paní Kaprálové a propadnutí koček státu. Toto rozhodnutí je zatím nepravomocné. Správní řízení probíhá, situaci v Chýnově monitorujeme,“ shrnula dnes v tiskové zprávě Jana Daňková, vedoucí Odboru životného prostředí.

Nyní tak běží lhůta na odvolání, poté by mělo dojít k pochytání koček a umístění pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Do té doby se má o kočky stará pověřený ošetřovatel.

U maringotky byla reportérka serveru Blesk.cz. Té žena tvrdila, že jsou kočky v pořádku s tím, že se o ně stará. „Je to můj koníček. Jsem na ně zvyklá celý život, nedala bych je,“ řekla žena. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SVS

Štítky Chýnov, svs, kočka, táborsko, žena, jižní čechy, veterináři, maringotka, okres Tábor, Státní veterinární správa České republiky, Tábor, Jihočeský kraj, Drbna.cz, Krajská veterinární správa, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza K.

Na konci Srpna 40 koček.... No tak teď jich tam bude už tak 50 a za rok touto dobou možná i 100 ????

Úterý, 18. října 2022, 21:23Odpovědět

V maringotce žije žena a 40 koček. Zvířata jsou vyhublá a zanedbaná  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.