Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějce mají nové vedení. Politici si rozdělili gesce

V prostorách českobudějovické radnice se dnes sešli zvolení zastupitelé, kteří rozhodli o tom, kdo povede město v nadcházejících čtyřech letech. Primátorkou se stala Dagmar Škodová Parmová (ODS). Jasno je také o jednotlivých radních.

Jako první zvolili zastupitelé do funkce primátorku Dagmar Škodovu Parmovou (ODS). „Jako lídryně jsem připravena vést naše krásné krajské město v následujících čtyřech letech,“ vzkázala a připomněla, že vznikla koalice složením podobná té ve vedení Jihočeského kraje bez hnutí ANO.

„Dnes ráno jsem měl možnost krátce nahlédnout do vaší koaliční smlouvy. V jednom z dodatků jsou uvedeny priority pro nadcházející čtyři roky. Předpokládal bych, že nás s programem krátce seznámíte,“ vyzval primátorku bývalý náměstek primátora a nyní opoziční zastupitel Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice).

Politici podepsali koaliční smlouvu. Pro Budějovice je klíčová doprava, vzkázali

Zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a Jihočechů 2012 v pondělí ráno podepsali koaliční smlouvu. Učinili tak krátce před prvním jednání zastupitelů v Českých Budějovicích v tomto volebním období. Budoucí primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS)...

„Bude pro nás zásadní budovat půdu pro investiční aktivity ve městě, řešit tristní dopravní situaci, kterou naše město proslulo, a ve spolupráci s krajem řešit zásadním způsobem obchvaty a dostavbu dálnice. Dále je naší prioritou vystavět avizované ale nerealizované městské byty, dalším prioritním bodem je podpora školství, sportu a kultury,“ shrnula Škodová Parmová. V další reakci Moravce ubezpečila, že bude koalice diskutovat jednotlivé priority i ve spolupráci s opozicí. 

Pro zvolení primátorky bylo 23 přítomných zastupitelů. Proti hlasovali zastupitelé za ANO, jedna členka hnutí se zdržela a k ní se přidali Občané pro Budějovice. Na jednání nedorazili Lukáš Bajt a Juraj Thoma (oba Občané pro Budějovice). Zdržela se také Světlana Procházková (Občané pro Budějovice), jenž měla podle dřívějších vyjádření hlasovat společně s vládnoucí koalicí. 

„K žádné dohodě nedošlo. Ta nabídka mně byla učiněna, to je pravda. Já ale předpokládám, že to je spíš nabídka celé opozici pro nadcházející spolupráci. Koalice má 23 hlasů, bude muset počítat a jednat s kolegy z opozice, aby byli schopni některé věci odhlasovat. Dnes jsem hlasovala v souladu s mým zastupitelským klubem,“ uvedla pro Budějckou Drbnu Procházková.  

Rada města

ODS: Dagmar Škodová Parmová, Petr Maroš, Lubomír Bureš, Michal Šebek, Martin Kuba, Jan Zahradník, Zbyněk Sýkora
Piráti: Zuzana Kudláčková, Svatomír Mlčoch
Společně pro Budějovice: Tomáš Bouzek
Jihočeši 2012: Martin Maršík

Po volbě primátorky došlo i na ostatní členy rady. Neuvolněným náměstkem primátorky se stal podnikatel Petr Maroš (ODS). Ten bude mít na starosti investiční výstavbu, finance, koordinaci a přípravu velkých projektů, sport, Sportovní zařízení města České Budějovice či teplárnu.

Maroš připomněl, že pracoval jako úředník na městě i kraji a zkušenosti získal také při vedení soukromých firem. „Nebudu se bát dělat populárnější i méně populární rozhodnutí. Na vše se budu dívat tak, zda je to výhodné pro město a jeho občany,“ uvedl. Ten také vysvětlil, že budou dva neuvolnění náměstci, čímž se ročně ušetří zhruba dva miliony korun.

Uvolněným náměstkem se stal Lubomír Bureš (ODS), dlouholetý ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. „Jsem připraven udělat vše pro to, aby se naše město rozvíjelo, lidé se tady cítili šťastní a návštěvníci se k nám vraceli. Vše máme ve vlastních rukou,“ řekl Bureš, který bude mít na starosti dopravu, koncepci dopravy, územní plán, územní rozvoj, architekturu a urbanismus, dopravní podnik a městskou policii. 

Za Piráty se stala uvolněnou náměstkyní primátorky Zuzana Kudláčková. Ta bude řešit kulturu, životní prostředí, koordinaci územních skupin, Jihočeské divadlo a pohřební ústav. „Pro mě bude prioritní dodržet a naplnit tu strategii rozvoje kultury, která byla schválena v minulém funkčním období. Souvisí s tím řada neodkladných kroků. Zároveň je to podpora kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury. V oblasti životního prostředí máme také schválené důležité dokumenty, jako je strategie přizpůsobení změně klimatu. Ty detailní kroky budu řešit s jednotlivými aktéry a odbory,“ řekla Budějcké Drbně Zuzana Kudláčková po podpisu koaliční smlouvy. 

Jediným náměstkem primátora, který ve své funkci pokračuje, je Tomáš Bouzek (TOP 09). Původní profesí advokát dostal na starost majetek, památkovou péči, veřejné zakázky, Správu domů a Lesy a rybníky města České Budějovice. Dalším neuvolněným náměstkem je Michal Šebek. 

Nové vedení města České Budějovice. 

Jedenáctičlennou radu doplní Martin Kuba, Jan Zahradník, Zbyněk Sýkora (všichni ODS) a také Martin Maršík (Jihočeši 2012). Poslední post si budou po dvou letech střídat Společně pro Budějovice (KDU-ČSL a TOP 09, pozn. redakce) a Piráti. Začíná Svatomír Mlčoch za Piráty. 

„Jsem přesvědčen, že na město typu Českých Budějovic je třeba se dívat jako na metropolitní oblast, kam denně dojíždí stovky okolních obcí. Řešit musím dopravní situaci i vzhledem k těmto okolním obcím,“ reagoval Kuba a připomněl význam spolupráce mezi městem a krajem. 

Poslední uvolněnou funkci dostal opoziční zastupitel a předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Viktor Lavička. Toho zastupitelstvo zvolilo do pozice předsedy finančního výboru. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky České Budějovice, politika, zastupitelstvo, volby, primátorka, rada města, škodová parmová, ODS, ANO 2011, koalice, Martin Kuba, Zuzana Kudláčková, Občané pro Budějovice, Ivo Moravec, kultura, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce mají nové vedení. Politici si rozdělili gesce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.