Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ve vojenském újezdu bude pro turisty od nového roku jedna trasa

Pouze jedna turistická trasa bude od nového roku sloužit turistům v areálu Vojenského újezdu Boletice na jihu Čech. Zájemci se dostanou pouze na Knížecí Stolec. Rozhodnutí z letošního roku začne platit 1. ledna.

Informace vyplývá z webu Vojenského újezdu Boletice. Rozhodnutí platí několik měsíců, ale s blížícím se začátkem nového roku by na něj turisté neměli zapomenout. 

Od ledna mohou vyrazit na výpravu pouze na trase Záhvozdí - Knížecí stolec - Záhvozdí. Všechny ostatní turistické trasy se ruší. Na jedinou povolenou cestu se lidé mohou vydat o sobotách a nedělích v červenci a v srpnu nebo ostátních svátcích 1. 1., 8. 5., 5. 7., 6. 7., 28. 9., 28. 10. a 17. 11. Lidé tam mohou trávit čas od 6 do 22 hodin .

Důvodem zpřísnění je mezinárodí situace. „Cílem a hlavním důvodem vydání nových RBO je plnohodnotné zabezpečení výcviku ve vojenském újezdu Boletice i o víkendech a s tím spojená i ochrana zdraví turistů. Ministerstvo obrany ČR zvyšuje požadavky a nároky na rozsah cvičení, a to nejen vojenských jednotek, ale taky IZS. Běžně budou od nového roku probíhat  vojenská cvičení i o víkendech, a to nejenom taktická příprava, ale také plnohodnotné ostré střelby. Z uvedených důvodů bude vojenský újezd Boletice veřejnosti v maximální možné míře uzavřen. Až v ohrožení života se mohou ocitnout turisté, kteří vstoupí do vojenského újezdu Boletice v době, kdy sem není vstup povolen,“ stojí na webu vojenského újezdu. 

I nadále platí, že i při povoleném vstupu nesmí turisté z vyznačené trasy nikam odbočovat a pohybovat se mimo ni. V okolí se mohou nacházet zbytky munice, trhaviny či různé připravené nástrahy. Za porušení pravidel vstupu do vojenského újezdu je pokuta až pět tisíc korun na osobu. 

„Celá pěší trasa na Knížecí stolec je vysoce kvalitně vyznačená jak stacionárními, tak i malovanými turistickými značkami. Nepovolený vstup i vjezd na kolech může pro čtyřčlennou rodinu znamenat nechtěný výdaj osm tisíc až 10 tisíc korun. Zaplatí totiž nejen pokutu za porušení vstupu do vojenského újezdu Boletice, ale také porušují RBO, které následně řeší Městský úřad v Českém Krumlově jako dopravní přestupek. Hlídka vojenské policie, která "nezvané a neukázněné turisty" zastaví, jim možná v té chvíli zachránila život,“ uvedl v tiskové zprávě zástupce přednosty Miroslav Meleg.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky vojenský újezd, Boletice, cvičení, armáda, příroda, turistika, nový rok, Vojenský újezd Boletice, Česko, Ministerstvo obrany České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vojenském újezdu bude pro turisty od nového roku jedna trasa  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.