Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Střecha klíčové budovy Jaderné elektrárny Temelín má nový povrch

V areálu Jaderné elektrárny skončily po půl roce práce na střeše jedné z klíčových budov. Objekt kolem reaktoru má nový střešní povrch. Zaměstnanci pracovali na ploše o rozloze čtyři tisíce metrů čtverečních.

Práce na novém hydroizolační systému skončily v těchto dnech. Novinka chrání budovu kolem reaktoru prvního temelínského bloku.

„Mimo jiné posílí ochranu předpínacích lan klíčové temelínské budovy. Práce trvaly půl roku a pracovníci při nich nanášeli na plochu čtyři tisíce metrů čtverečních nový několikavrstvový ochranný materiál,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták

Kromě toho, že dojde k posílení funkčnosti, zlepší se také vzhled. Součástí materiálu je i křemičitý písek, takže na kupoli vznikl protiskluzový povrch. Příští rok je na řadě zbylá část ochranné budovy prvního bloku. V roce 2024 pak celou akci ukončí nátěr ochranné budovy kolem reaktoru druhého bloku.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 13,1 TWh, uvedla ČTK.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Filip

Štítky jaderná elektrárna, Temelín, česko, střecha, reaktor, blok, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střecha klíčové budovy Jaderné elektrárny Temelín má nový povrch  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.