Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Budějce spouští zkušební provoz parkovacích značek, řidiči je zatím mají ignorovat

V některých městech je to standard, pro České Budějovice jde o novinku. Už za pár týdnů má v ulicích fungovat systém značek, které řidiče navedou k volnému parkovacímu místu. Nyní pokračuje zkušební režim, a tak by se lidé údaji neměli řídit.

Budějcká Drbna se spuštění systému věnovala před několika týdny, když se cedule do ulic instalovaly. Bývalý náměstek primátorky Petr Holický (ANO) tehdy potvrdil, že se na konci října spustí ostrý provoz. „Do 27. října bude nastavena datová komunikace mezi jednotlivými prvky systému a zahájen zhruba měsíční zkušební provoz, kdy se na proměnných tabulích objeví číselné údaje,“ řekl tehdy Drbně Holický. 

Dnes město informovalo, že zkušební provoz funguje. Řidiči by ale měli myslet na to, že se údaji na značkách nemají řídit. „Vzhledem ke zkušebnímu provozu není vyloučeno, že zobrazená data nebudou odpovídat skutečnému stavu na jednotlivých parkovištích. Žádáme proto řidiče, aby se prozatím uvedenými čísly neřídili,“ uvedl na webu města Petr Ferebauer z oddělení komunikace a marketingu. 

Zkušební provoz potrvá přibližně měsíc. Od prosince letošního roku by systém měl fungovat a značky pak navedou řidič tam, kde je aktuálně volno. Celkem se v Českých Budějovicích objevilo více než sto nových značek. Investice vyšla na zhruba 46 milionů korun.

Primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) potvrdila, že je tato služba ve městě potřeba. „Zkvalitní to dopravu v Českých Budějovicích a řidičům to pomůže s orientací. Jde o chytré řešení, které každá moderná metropole potřebuje,“ řekla Budějcké Drbně primátorka. 

Cedule budou navádět řidiče na městská parkoviště, která jsou na Senovážném náměstí, u sportovní haly či fotbalového stadionu, ale ukazovat budou také kapacitu v soukromých parkovacích domech. Jeden z nich stojí u zimního stadionu. 

Kdy budou značky navádět řidiče? Blíží se zkušební provoz

Obyvatelé Českých Budějovic si v uplynulých dnech a týdnech všimli, že se v ulicích objevily cedule, které je mají navádět na vybraná parkoviště. Jejich spuštění se blíží, nějaký čas ale bude systém fungovat ve zkušebním provozu.

S plynulejší dopravou má pomoci také nové Dopravně informační a řídící centrum (DIRČ), které začne fungovat v areálu českobudějovického dopravního podniku. Nový městský dispečink bude zpracovávat komplexní informace o dopravě přijímané z telematických systémů, dopravních kamer a dalších zdrojů. 

„Dopravní dispečeři budou mít přístup k datům z tzv. strategických detektorů (senzorů zaznamenávajících intenzitu provozu) nebo třeba meteostanic. Aktuální situaci budou monitorovat pomocí desítek nových dopravních kamer a k dispozici budou mít moderní řídicí software, díky kterému budou moci reagovat na různé incidenty pomocí připravených scénářů pro zmírnění dopadů na plynulost dopravy. DIŘC bude propojeno i s naváděcím systémem, který bude řidičům poskytovat údaje o momentální obsazenosti jednotlivých parkovišť,“ shrnula v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Barbora Fišer.

Operátoři budou upozornění a doporučení pro řidiče a cestující v reálném čase publikovat na městském webu, sociálních sítích a na elektronických informačních panelech ve městě. Ostrý provoz má začít v březnu 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky České Budějovice, parkování, cedule, značky, doprava, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce spouští zkušební provoz parkovacích značek, řidiči je zatím mají ignorovat  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.