Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Práci hledá přes 11 tisíc Jihočechů. Nezaměstnanost je v kraji druhá nejnižší

Jihočeský kraj v říjnu zaznamenal druhý nejnižší podíl nezaměstnaných osob napříč celou Českou republikou. Zatímco firmy nabízí 18,5 tisíc míst, zaměstnání hledalo přes 11 tisíc lidí. I nadále chybí řidiči či kuchaři.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu za měsíc říjen. Podle nich dosáhla míra nezaměstnanosti hodnoty 2,6 procenta, to je druhý nejnižší údaj ve srovnání s ostatními kraji. 

„Ke konci měsíce října bylo na území Jihočeského kraje evidováno 11 518 uchazečů o zaměstnání, z toho dosažitelných bylo 10 243 osob. Meziměsíčně se počet nezaměstnaných osob v kraji zvýšil 0,4 procenta. Obdobný trend byl zřejmý ve čtyřech okresech kraje, naopak na Táborsku, Písecku a Českobudějovicku nezaměstnaných ubylo. V porovnání s minulým měsícem zaznamenal nejvyšší nárůst počtu uchazečů o zaměstnání okres Jindřichův Hradec, a to o 3,7 procenta,“ shrnula v tiskové zprávě Pavlína Kubíková z Krajské správy ČSÚ České Budějovice. 

V Jihočeském kraji převažovaly v říjnu mezi nezaměstnanými ženy. Ty se na celkovém počtu podílely 58,4 procenty. 

Na konci minulého měsíce jihočeské úřady práce nabízely celkem 18 580 volných míst. Tento počet se ve srovnání s předchozím měsícem výrazně neměnil.

Skladba profesí, které firmy poptávají, zůstává stejná. „Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, ostatní pomocné pracovníky ve výrobě, zedníky, kamnáře a dlaždiče nebo kuchaře,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Jihočeský kraj, nezaměstnanost, práce, úřad práce, statistika, povolání, Česko, Český statistický úřad, Úřad práce České republiky, Kateřina Beránková, okres Tábor, okres Písek, okres České Budějovice, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práci hledá přes 11 tisíc Jihočechů. Nezaměstnanost je v kraji druhá nejnižší  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.