Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Stroje rozebraly most nad dálnicí kvůli odpočívce. Hotovo bylo za 20 hodin

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zveřejnilo záběry, na kterých je vidět demolice nadjezdu nad dálnicí D3. Konstrukce už je dnes minulostí. Těžká technika ji srovnala se zemí kvůli plánované výstavbě nové odpočívky. Omezení pro řidiče trvalo 20 hodin.

Bagry a další těžká technika na záběrech postupně demolují konstrukci, která se nacházela nedaleko Chotýčan na Českobudějovicku. Pracovalo se přes den i v noci. Zbouraný most převáděl přes dálnici místní komunikaci. O kousek dál už je nyní nový.

ŘSD naplánovalo demolici na víkend. Řidiči úsekem dálnice nemohli projet zhruba 20 hodin a využít museli původní starou silnici, která byla dříve hlavním spojením mezi Českými Budějovicemi a Prahou. „V průběhu omezení na objízdné trase nedošlo k nehodě,“ řekl Budějcké Drbně policejní mluvčí Milan Bajcura.


Demolice nadjezdu u Chotýčan. 

Místo, kde se boural most, bylo uzavřené také v říjnu. Tehdy tam stát odstřeloval skály. První termín byl už v srpnu. 

„Jeho součástí byly dva odstřely, každý na jedné straně budoucí odpočívky. Bylo na ně použito 1 300 kilogramů trhaviny v celkem 270 náložích. Toto množství trhaviny následně uvolnilo zhruba osm tisíc kubíků zeminy a skály. I s následnou kontrolou a vyčištěním povrchu vozovky po detonacích byla dálnice uzavřena necelou hodinu, a to přesně 52 minut,“ uvedl tehdy v tiskové zprávě Adam Koloušek z Týmu komunikace ŘSD. 

Důvodem těchto akcí je plánovaná výstavba nové odpočívky. Ta bude na obou stranách dálnice. ŘSD ji staví od února. Celkem vznikne 80 míst pro kamiony a 90 pro osobní automobily. Zaparkují tam také autobusy a karavany. Investice za 432 milionů korun bez DPH má být hotová v srpnu příštího roku. 

Nyní je v provozu 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu, České Budějovice a Rakousko. Celková plánovaná délka je 170 kilometrů. Stát teď na jihu Čech staví třicetikilometrový úsek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky jižní čechy, dálnice, D3, demolice, nadjezd, technika, video, řsd, doprava, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stroje rozebraly most nad dálnicí kvůli odpočívce. Hotovo bylo za 20 hodin  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.