Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některé jihočeské firmy zastropování vítají, čekají ale na přesné podmínky

Některé jihočeské podniky vítají vládní zastropování cen energií pro velké firmy. S přesným hodnocením ale čekají na leden, kdy vláda zveřejní podrobné podmínky. Firmě Wienerberger, která je největším výrobcem pálených cihel a střešních tašek v ČR, ale opatření nepomůže, s výší ceny za nakoupený plyn je pod vládou oznámeným stropem. Vyplývá to z ankety ČTK.

„Naší společnosti uvedené opatření nepomůže. Podíl energií nakoupených v předstihu nám stále snižuje celkovou výši ceny plynu pro rok 2023 pod stropy vyhlášené vládou. S vládou navrženým postupem souhlasíme a přejeme dosažení dohody také na evropské úrovni,“ sdělil generální ředitel firmy Wienerberger Kamil Jeřábek. Společnosti se čtyřmiliardovými tržbami a 900 zaměstnanci stouply meziročně náklady kvůli cenám energií, hlavně plynu, o 40 procent.

Vládní návrh může podle Jeřábka situaci s předraženými energiemi pomoci řešit. „Toto řešení dává alespoň nějaké vodítko pro firmy, které neměly nakoupený plyn a elektrickou energii v předstihu a musí kupovat na spotu. Pro konkrétnější dopady na jednotlivé společnosti je potřeba vyčkat na podrobné podmínky dočasného krizového rámce, které vláda plánuje schválit ještě v lednu,“ uvedl Jeřábek.

Vládní krok vítá i skupina Bosch ČR. Aktuální ceny energií podle ní snižují konkurenceschopnost i jejich výrobků a služeb. „S hodnocením nařízení však počkáme, až budou známé jeho parametry, které bude vláda schvalovat až v lednu,“ řekl mluvčí Bosch Group Pavel Roman.

Skupina GW Jihotrans, kterou tvoří dopravní a servisní firmy, s tímto vládním krokem počítala. ČTK to dnes řekl generální ředitel GW Jihotrans Robert Krigar. Nyní dolaďuje smlouvu s firmou ČEZ. „Nicméně jsme tam (ve smlouvě) v nárůstech řádově desítek milionů korun. Hodně je to za plyn. U elektřiny jsme teď minimálně krát dvě a půl oproti tomu, co jsem měl historicky. Když vezmu, že jsem platil 28 milionů za elektriku, budu na nějakých 70,“ řekl Krigar.

Jen za areál v českobudějovické Pekárenské ulici budou letošní firemní náklady za plyn a energie kolem 27 milionů korun. Za plyn dá skupina příští rok přes 100 milionů, a to po zastropování. Plyn využívá v depu Volary, ve Vimperku, v Týně nad Vltavou a z pětiny v Českých Budějovicích, ve třech areálech. Jde o kancelářské budovy, dílny i čerpací stanice. „Zastropování každopádně pomůže, ale i tak je to katastrofa," řekl Krigar. Od ledna zřejmě zdraží všechny servisní práce o 15 až 20 procent, dodal. Skupina s třímiliardovým obratem má téměř 1000 zaměstnanců.

Vláda ve středu rozhodla, že stanoví maximální ceny energií i pro velké firmy. Budou příští rok stejné, jaké už kabinet dřív nastavil pro ostatní odběratele. Stejně jako v případě malých firem bude zastropování platit do 80 procent nejvyšší měsíční spotřeby z posledních pěti let. Zavedení maximálních cen energií pro všechny odběratele by mělo vyjít státní rozpočet nejvýš na 170 miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, vláda, hospodářství, firmy, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské firmy zastropování vítají, čekají ale na přesné podmínky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.