Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Některé jihočeské firmy zvýší mzdy o deset procent, vyplácely i inflační bonus

Některé jihočeské firmy zvýší příští rok mzdy o deset procent. Patří k nim českobudějovický dopravní podnik, firma Viscofan CZ nebo GW Jihotrans. Jiné podniky zvednou mzdy o pět procent. V letošním roce vyplácelo mnoho firem také inflační bonus, třeba až půlroku, měsíčně 1 500 až 2 000 korun. Sdělili to zástupci firem.

Budějovický Bosch se 3 600 pracovníky zvedne tarifní mzdy podle nové kolektivní smlouvy od ledna o osm procent. Stejně se zvýší také finance na pohyblivou složku platu. Všichni výrobní zaměstnanci dostali ve mzdě za říjen prémii 20 tisíc korun jako inflační kompenzační bonus, ostatní zaměstnanci 12 tisíc korun, jak uvedl předseda firemních odborů Stanislav Jindra.

Největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR, firma Wienerberger, zvýší mzdy od 1. dubna o pět procent. „Nově zavádíme také příplatek na dopravu do zaměstnání, jako další složku mzdy. Tento příplatek v celkovém přepočtu činí v průměru další jedno procento, které na mzdách vydáme navíc. Naší snahou je zachovat všechna pracovní místa, a to i přes to, že čelíme velmi nejisté situaci v souvislosti s válkou na Ukrajině a energetickou krizí,“ sdělil ČTK generální ředitel firmy Wienerberger Kamil Jeřábek. Firma má kolem 900 zaměstnanců, průměrnou mzdu neuvedla.

Ve skupině GW Jihotrans, kterou tvoří dopravní a servisní firmy, stouply mzdy od listopadu v průměru o deset procent. Skupina má téměř 1 000 zaměstnanců. Řekl to generální ředitel GW Jihotrans Robert Krigar. O deset procent vzrostou od ledna mzdy zaměstnanců v českobudějovickém dopravním podniku. Personální výdaje stoupnou firmě meziročně o 52 milionů korun, sdělil ředitel městské firmy Slavoj Dolejš. Průměrná mzda v podniku byla v první polovině roku podle něj 35 tisíc korun. 

O deset procent vzrostou mzdy od ledna v budějovické firmě Viscofan CZ, jež vyrábí umělá střívka pro potravinářský průmysl. „Jako nový instrument jsme na příští rok vypsali bonus za dosažení hospodářského výsledku, což je přelomové. Odbory to nikdy nevítaly, chtěly, abychom to dávali do základních mezd,“ řekl jednatel firmy Miloslav Kamiš. Když firma přesáhne plánovaný zisk EBITDA o pět procent, dá pracovníkům v lednové výplatě roku 2024 prémii 10 tisíc korun. Firma již dříve oznámila, že vyplatí všem 650 zaměstnancům v říjnu, listopadu a prosinci mimořádný příspěvek 2 000 korun, tedy dohromady 6 000 korun. Chce jim tak pomoci v situaci, kdy rostou životní náklady.

Ve firmě Jihostroj, která ve Velešíně vyrábí hydraulické prvky a letecké přístroje, naroste základní mzda od ledna v průměru o pět procent. „Celkový výsledek se bude odvíjet od dalších parametrů, jako jsou nemocnost, přesčasová práce, prémie,“ sdělil ředitel Jihostroje pro strategii a marketing Hynek Walner. Jihostroj, kde byla loni průměrná mzda 38 075 korun, zaměstnává 450 lidí.

Mzdy stoupnou i v energetické společnosti E.ON, potvrdil mluvčí Roman Šperňák. Jak velké navýšení bude, ale na dotaz ČTK neupřesnil, stejně jako zástupce firemních odborů.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, mzdy, firmy, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské firmy zvýší mzdy o deset procent, vyplácely i inflační bonus  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.