Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Českých Budějovicích uhynuly desítky racků, měli ptačí chřipku

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi. Ve čtvrtek se prokázala také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.

O výskytu nákazy u Vrbenských rybníků informovali veterináři chovatele drůbeže v desetikilometrovém pásmu. „V případech ptačí chřipky u volně žijících ptáku se nepřijímají mimořádná veterinární opatření, chovatelé jsou však vybízeni k tomu, aby zabezpečili své chovy před zavlečením nákazy,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček

Úhyn většího množství racků v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky nahlásil ornitologický klub ve středu odpoledne. Inspektoři veterinární správy jich na místě našli desítky. Výskyt ptačí chřipky se u uhynulých racků potvrdil po vyšetření vzorků ve Státním veterinárním ústavu Jihlava ve čtvrtek večer.

Do desetikilometrového pásma spadá také Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou. „V případech, kdy je výskyt v naší blízkosti, příjmáme některá opatření. U služebního vjezdu například umisťujeme dezinfekční rohože pro automobily našich zaměstnanců či dodavatelů. Všechna zvířata máme v uzavřených voliérách. Pokud je to nutné, dáváme jim krmivo do zatřešených míst či umisťujeme krmítka se střechou tak, aby tam volně žijící ptáci, kteří létají nad voliérou, nepustili trus,“ popsal pro Budějckou Drbnu zástupce ředitele Roman Kössl.

V tuto chvíli veterináři nevydali žádné nařízení či opatření, na které by museli zaměstnanci zoologické zahrady reagovat. „Budeme vyčkávat na pokyny krajské veterinární správy, zatím to vypadá, že se žádné opatření vyhlašovat nebude,“ sdělila Budějcké Drbně zooložka Markéta Jariabková. Se zvyšujícími se teplotami by se podle ní situace mohla zklidnit.

Podle čtvrtečního vyjádření SVS vyšetření hromadných úhynů racků potvrdilo nový genotyp viru ptačí chřipky. Potvrdilo se také, že genotyp napadající kolonie racků je shodný s variantou, která se objevila u mořských racků v západní Evropě.

Ptačí chřipka se doposud objevovala hlavně v chovech drůbeže. Naposledy se ve středu potvrdilo letos dvacáté ohnisko v malochovu v Židněvsi na Mladoboleslavsku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zdraví, chov, ptáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Krak

No to je zase vtaci chripka mate doma hidinu kurice nemusite kupovat vejce jedno duse vtaci chripka vibijeme slepice mame biznis mi no co musite kupovat vejce od nas ane svoje domaci jidasi velej

Pátek, 7. dubna 2023, 15:17Odpovědět

V Českých Budějovicích uhynuly desítky racků, měli ptačí chřipku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.