Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Paliva v Jihočeském kraji od minulého týdne zlevnila, jsou nejlevnější v Česku

Paliva na jihu Čech za poslední týden zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 37,09 Kč, před týdnem byl o 46 haléřů dražší. O 94 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 32,33 Kč. Pohonné hmoty na jihu Čech jsou nejlevnější v republice, vyplývá z údajů společnosti CCS.

Cenám pohonných hmot podle analytika Purple Trading Petra Lajska pomohl příznivý vývoj na burze v Rotterdamu a také cenový souboj mezi provozovateli čerpacích stanic. Lehce naopak oslabila česká koruna. „Nižším cenám nafty však stále přejí vysoké zásoby a výrazně vyšší teploty, její využití na topné účely tak klesá. Je však možné, že takto levnou naftu již na trhu dlouho neuvidíme,“ podotkl Lajsek.

Vývoj cen paliv by měl být pozitivní i v příštím týdnu, tvrdí analytik XTB Jiří Tyleček. „Očekávám pokles cen v řádu jednotek desetihaléřů. Díky výraznému poklesu velkoobchodních marží by měl pokles cen benzinu dotáhnout naftu,“ podotkl Tyleček. Šéf společnosti 4Trans ovšem upozornil na možnou brzkou revizi spotřební daně na naftu, jejíž snížená sazba nyní zlevňuje litr oproti začátku loňského roku o 1,50 Kč. Podle Tona je při současném schodku státního rozpočtu několik možných variant úpravy daně, V krátkodobém horizontu je však podle něj stále nepravděpodobné, že by se cena nafty dostala přes kritickou hodnotu 40 Kč za litr.

Benzin je o 5,09 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 11,86 Kč na litru více. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Táborsku, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 36,73 Kč a naftu za 31,92 Kč. Paliva jsou v kraji nejdražší na Prachaticku, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 37,51 Kč a naftu za 32,78 Kč.

Průměrná cena benzinu Natural 95 v celé ČR je 37,54 Kč za litr, u nafty 33,27 Kč. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,65 Kč. Nafta se tam tankuje za 35,55 Kč za litr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jihočeský kraj, palivo, nafta, cena, pohonné hmoty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Jihočeském kraji od minulého týdne zlevnila, jsou nejlevnější v Česku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.