Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice zatím nechtějí zvyšovat poplatek za svoz odpadu

České Budějovice zatím nehodlají zvyšovat poplatek za svoz odpadu, i když se podle vládního plánu má přeprava a skládkování komunálního odpadu přesunout ze snížené do základní, vyšší sazby DPH. Město chce místo toho urychlit dokončení projektu zařízení pro energetické využití odpadu (Zevo).

Řekla to českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). Svoz odpadu pro obyvatele zdarma nechají dál i navzdory vládou oznámené změně sazby DPH města Třeboň a Strakonice, řekli jejich zástupci.

„Přijde nám to jako výrazně lepší řešení, než zdražovat poplatek za komunální odpad a finančně tím zatěžovat obyvatele města. Jakmile bude Zevo v provozu, dokážeme odpad využít a nebudeme muset platit za odvoz a uložení na skládku,“ řekla budějovická primátorka.

Takzvaný poplatek za popelnice činí v Českých Budějovicích 680 korun na člověka. Osvobozeny jsou od něj děti do tří let. Výše poplatku se neměnila více než 10 let. Za náklady na likvidaci odpadu město ročně zaplatí přibližně 55 milionů korun. České Budějovice za rok svezou více než 15.000 tun směsného komunálního odpadu.

Zevo plánuje Teplárna České Budějovice ve svém areálu ve Vrátě na Českobudějovicku. Začít stavět chce podle původního harmonogramu v říjnu 2025, hotovo by mělo být koncem roku 2028. Roční kapacita by měla být 160 000 tun odpadů. Teplárna by odpad využívala na topení místo uhlí. Starší odhad stavebních nákladů na Zevo je 2,8 miliardy korun.

Některá města v kraji, která mají svoz odpadu pro obyvatele zdarma, poplatky ani teď nezavedou. „Kolegové mi nadávají, že je to socialismus. U nás je to dividenda všem občanům za to, že vlastníme lázně, a nepředpokládám, že bychom to měnili. Lázně dávají do rozpočtu města skoro 90 milionů a normální lidé z toho v podstatě nic nemají,“ řekl třeboňský starosta Jan Váňa (ODS).

Bez poplatku budou mít dál svoz odpadu i obyvatelé Strakonic. „Těm lidem někde ulevit musíme. Stát chystá zdražování, tak dokud to vydržíme, budeme lidi podporovat,“ řekl strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Vláda ve čtvrtek představila balíček opatření, jenž má snížit schodek rozpočtu. Jeho součástí je i přesunutí přepravy a skládkování komunálního odpadu ze snížené do základní sazby DPH.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, vláda, daně, hospodářství, důchody, odpady, ohlasy, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice zatím nechtějí zvyšovat poplatek za svoz odpadu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.