Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeský kraj opraví most na průtahu přes České Budějovice

Most Kosmonautů, který se nachází v Českých Budějovicích, čeká velká rekonstrukce. Jihočeský kraj vyhlásil architektonickou soutěž. Původní stavba se nachází nad Malší od roku 1959 a je ve špatném stavu.

Jihočeský kraj o investici informoval v tiskové zprávě. Most Kosmonautů přes řeku Malší se nachází na českobudějovické Máněsově ulici.

„Most je ve špatném technickém stavu a je nutné ho nahradit novým. Po všech stránkách funkčním a reprezentativním. Velmi proto vítám skutečnost, že jeho výsledná podoba vzejde z architektonické soutěže a jsem přesvědčen, že tak zajistíme stavbu, která bude ozdobou krajského města,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro veřejné zakázky Pavel Klíma (TOP 09).

Celkem 64 let starý most je ve špatném stavu. K poslední rekonstrukci došlo v roce 1994, kdy se na něm objevily protihlukové stěny.

„Most je oslaben korozí, kontaminován je i beton. Má nízkou zatížitelnost a nedostatečný průtočný profil. Proto bylo navrženo most odstranit a nahradit zcela novým,“ dodal Klíma.

Město dává kraji za vinu zanedbanou údržbu mostu v Budějovicích. Udělali jsme kontrolu navíc, vzkázal hejtman

Nečekané dopravní omezení by mělo v nejbližší době platit v centru Českých Budějovic. Kvůli špatnému stavu mostu přes řeku Malši v Mánesově ulici tudy neprojede nákladní doprava o hmotnosti nad 23 tun. Informovalo o tom město, které tvrdí, že...

Nyní je na mostě limit nosnosti 23 tun, což je podle krajského úřadu dlouhodobě nevyhovující. V minulosti se stav mostu stal předmětem sportu mezi městem a krajem. 

Zástupci Jihočeského kraje chtějí najít vzhlednou i funkční stavbu, což je cílem architektonické soutěže. „Kraj investuje nemalé prostředky na zprůjezdnění Českých Budějovic, brzy otevřeme jižní tangentu, připravujeme realizaci stavby severní spojky. Je tedy nutné, aby i Mánesova ulice, která je klíčovou českobudějovickou dopravní tepnou, byla v pořádku a sloužila Jihočechům,“ sdělil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Na přípravě podmínek spolupracoval Jihočeský kraj s Českou komorou architektů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Hocke

Štítky české budějovice, jihočeský kraj, doprava, oprava, most, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj opraví most na průtahu přes České Budějovice  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.