Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Tendr za miliardy. Temelín dostane nové generátory

Společnost ČEZ vyhlásila jeden z největších „jaderných“ tendrů za uplynulých 20 let. Na jeho konci získá Jaderná elektrárna Temelín nový generátor. Půjde o investici za miliardy korun, která se má uskutečnit v letech 2028 až 2030.

Současné generátory jsou v provozu od spuštění elektrárny v roce 2000. Firmy nyní mohou podávat své nabídky do 9. června. Vítěz dodá dva kompletní generátory včetně jednoho náhradního rotoru, příslušenství a na starosti bude mít instalaci a následý servis.

„V rámci výběrového posoudíme kvalifikaci uchazečů, následně je vyzveme k podání nabídek. Vybráno bychom chtěli mít příští rok na jaře. Vlastní zařízení budeme měnit v závěru tohoto desetiletí,“ uvedl v tiskové zprávě Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Základním kvalifikačním kritériem je podle temelínského mluvčího Marka Svitáka prokazatelná zkušenost s výrobou, dodávkou a servisem generátoru, který vyrábí elektřinu při otáčkách 3000 za minutu.

Rotory generátorů technici během odstávek pravidelně kontrolují. Foto: JE Temelín

„Elektrárnu chceme provozovat minimálně šedesát let. Generátory budeme měnit v polovině této periody, přičemž jejich životnost budeme požadovat čtyřicet let,“ dodal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín. Generátor je zařízení v nejaderné části elektrárny, kde vzniká elektřina.

Celková hmotnost rotoru generátoru je 90 tun, dlouhý je více než 14 metrů. Stávající generátory v JE Temelín jsou s možným výkonem 1125 MWe největší generátory v Česku. Vyrobeny byly v Plzni a jde o jediné dva svého druhu na českém území. 


 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JE Temelín

Štítky temelín, jaderná elektrárna, jižní čechy, jihočeský kraj, tendr, generátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tendr za miliardy. Temelín dostane nové generátory  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.