Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Baxa bude chtít navýšit rozpočet o peníze na evropské město kultury

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) bude ve středu po vládě požadovat, aby se rozpočet jeho resortu navýšil o dotaci na přípravu projektu Evropské hlavní město kultury (EHMK) 2028. Suma by se měla rozdělit do šesti let 2024 až 2029, a to do maximální výše 480 milionů korun.

Povinností vítěze soutěže, tedy držitele titulu EHMK 2028, bude předložit vládě do konce roku 2029 vyhodnocení projektu. Vyplývá to z materiálu pro jednání vlády, které ministerstvo poskytlo ČTK. Ve finále jsou Broumov a České Budějovice a vítěz bude známý 30. června.

Akce Evropské hlavní město kultury je iniciativou Evropské unie, jejímž cílem je zdůraznit bohatství a rozmanitost evropských kultur, jejich společné aspekty i tradice. Podle pořadatelů chce také poukázat na to, že Evropa byla centrem bohatého a rozmanitého uměleckého rozvoje a evropská města hrála významnou úlohu při tvorbě a šíření kultury.

„Dva roky příprav a intenzivní práce jsou u konce a já mám radost, že v soutěži pokračujeme. Úspěch je prestižní záležitostí, vítěznému městu přinese velkou pozornost a rozvoj nejen v oblasti kultury, bude to velkým přínosem pro všechny obyvatele,“ řekla po podání přihlášky náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti). 

Inspiraci pro kandidaturu město podle náměstkyně čerpalo u předchozích vítězů. V roce 2013 měly titul Košice pro rok 2026 je hlavním evropským městem kultury Trenčín. „V květnu k nám také zavítali zástupci francouzského města Bourges, které o titul EHMK pro rok 2028 souběžně usiluje ve Francii,“ popisuje ještě Kudláčková. „Předávání zkušeností a příkladů dobré praxe napříč městy a státy je dalším významným přínosem, a i na něj je v rámci naší kandidatury kladen důraz,“ dodala.

Za organizaci a řízení soutěže je odpovědné ministerstvo kultury. Za výběr vítězného města odpovídá mezinárodní porota složená z 12 odborníků, která pro udělení titulu doporučí město nejlépe splňující předem daná specifická kritéria.

Přihláška pro Evropské hlavní město kultury je schválená. Vítěze vyhlásí na konci června

Město míří do finále soutěže o Evropské hlavní město kultury. Podání přihlášky do druhého kola vzali na začátku týdne na vědomí radní města a také zastupitelé. Vítěz bude oznámen na konci června, kdy se rozhodne mezi Českými Budějovicemi a...

V České republice se do soutěže přihlásila města Brno, Broumov, České Budějovice a Liberec, finalisty porota vybrala loni v říjnu.

Rozhodnutí předpokládá spoluúčast státu na financování projektu. V předložených projektech jednotlivá města proto vždy uvádějí předpokládaný podíl státu na financování projektu.

Evropská komise uděluje vítězným městům peněžní cenu vytvořenou na počest iniciátorky projektu Meliny Mercouriové ve výši 1,5 milionu euro (asi 35,4 milionu korun).

Během trvání soutěže jsou pro každý rok vybrané dva členské státy, v roce 2028 to bude Česká republika a Francie. Za více než 35 let titul získala dvě česká města, v roce 2000 Praha a o 15 let později Plzeň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějovice 2028

Štítky ČR, vláda, kultura, EHMK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baxa bude chtít navýšit rozpočet o peníze na evropské město kultury  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.