Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přihláška pro Evropské hlavní město kultury je schválená. Vítěze vyhlásí na konci června

Město míří do finále soutěže o Evropské hlavní město kultury. Podání přihlášky do druhého kola vzali na začátku týdne na vědomí radní města a také zastupitelé. Vítěz bude oznámen na konci června, kdy se rozhodne mezi Českými Budějovicemi a Broumovem. Základem kandidatury Budějc je projekt permanentní kultury zasahující do všech rovin života ve městě a okolního regionu.

„Dva roky příprav a intenzivní práce jsou u konce a já mám radost, že v soutěži pokračujeme. Úspěch je prestižní záležitostí, vítěznému městu přinese velkou pozornost a rozvoj nejen v oblasti kultury, bude to velkým přínosem pro všechny obyvatele,“ popisuje náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti). Finále soutěže bude 30. června na ministerstvu kultury.

Kandidaturu město opírá o projekt permanentní kultury, která má zasahovat do všech rovin života nejen ve městě, ale i okolního regionu. „Rozbíhají se zde různé zajímavé komunitní projekty. Například se před nedávnem konalo setkání na sídlišti Máj za účasti Nadace Via,“ popsala Kudláčková. „Bylo to velmi podnětné, dorazili tam zajímaví hosté, kteří mají s prací s komunitou, například na sídlištích, bohaté zkušenosti,“ doplnila.

České Budějovice jsou ve druhém kole. O titul Evropské hlavní město kultury usiluje také Broumov

České Budějovice mají důvod k oslavám. Jihočeské město se dostalo do druhého kola kandidatury, ve kterém bude usilovat o titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Porota poslala dál také Broumov.

Inspiraci pro kandidaturu město podle náměstkyně čerpalo u předchozích vítězů. V roce 2013 měly titul Košice pro rok 2026 je hlavním evropským městem kultury Trenčín. „V květnu k nám také zavítali zástupci francouzského města Bourges, které o titul EHMK pro rok 2028 souběžně usiluje ve Francii,“ popisuje ještě Kudláčková. „Předávání zkušeností a příkladů dobré praxe napříč městy a státy je dalším významným přínosem, a i na něj je v rámci naší kandidatury kladen důraz,“ dodává.

Ohodnoť článek

Foto Město České Budějovice

Štítky Evorpské hlavní město kultury, EHMK, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihláška pro Evropské hlavní město kultury je schválená. Vítěze vyhlásí na konci června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.