Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Českých Budějovicích má vzniknout národní hala pro míčové sporty

Přímo před vchodem do českobudějovického výstaviště má vzniknout nová národní hala pro míčové sporty. Nabídne kapacitu přibližně pět tisíc diváků a její výstavba bude souviset s rozsáhlejší proměnou celého území. Dnes o tom informovali zástupci Vlády České republiky, Jihočeského kraje i města.

Před areál výstaviště dnes přijel premiér Petr Fiala (ODS) či ministr zemědělství Zděnek Nekula (KDU-ČSL). Právě v místech, kde dnes promluvili, má za několik let stát nová národní hala pro míčové sporty. 

Hala ale není to jediné, co se má v okolí výstaviště změnit. „Celý koncept by výrazně pomohl zkvalitnit život v Českých Budějovicích a pomohl by oživit tento prostor, který kolem nás vidíte. Bude to projekt, ve kterém se může dobře projevit spolupráce státu, kraje a města, protože výstaviště vlastní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který je fakticky v majetku státu. Martin Kuba (Jihočeský hejtman, pozn. redakce) mi podrobně představil celý ten projekt včetně souvisejících řešení. Přijde mi kvalitní z funkčního i estetického hlediska,“ řekl novinářům Petr Fiala

Podle něj jde o záměr, na kterém se mají podílet všichni včetně státu, aby se zkvalitnil život lidem ve městě. Hotovo by mohlo být v roce 2028, kdy se chtějí České Budějovice prezentovat jako Evropské hlavní město kultury. 

Vizualizace ukazuje hlavní tah podél výstaviště ve směru do centra. Vzniknout tam má kongresový hotel. Foto: Jakub Bartoš

Co všechno záměr zahrnuje? Před vchodem do výstaviště vznikne národní hala pro míčové sporty, o čemž již dříve informoval server iDnes.cz„V Českých Budějovicích má kvalitní historii volejbalový klub Jihostroj. Máme tady také výstaviště, které je nevyužitím potenciálem, kde by se mohla odehrávat kongresová turistika,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Hned u plánované haly by se podle návrhu měl proměnit také vchod do areálu Výstaviště České Budějovice. Vzniknou tam parkovací domy, které budou sloužit právě pro návštěvníky národní haly.

V roce 2024 se má navíc díky obchvatu zmírnit tranzitní doprava v krajském městě. Díky tomu bude slabší provoz na hlavním tahu, který vede mezi areálem výstaviště a Vltavou. Proto by výstaviště tuto část otevřelo, vznikly by tam nové objekty včetně kongresového hotelu.

O více než jednu miliardu korun se nejspíš prodraží právě vznikající obchvat kolem Českých Budějovic. Hotovo by mělo být na konci příštího roku, kdy by už měli řidiči projet úsek od Úsilného až po Kaplice-nádraží po nové dálnici. Nejen to zaznělo...

„Celé území by se zásadně proměnilo. Máme jasný časový plán. Někdy kolem začátku roku 2028 bychom tady mohli stát a hala by se mohla otevírat,“ sdělil hejtman. 

„Hotová by mohla být do pěti let, počítáme s kapacitou cca 5 tisíc diváků,“ informoval prostřednictvím svého twitterového účtu ministr Zdeněk Nekula

V návrhu je také kruhová lávka nad křižovatkou ulic Dlouhá louka a Husova třída. Proveditelnosti této stavby chce Jihočeský kraj zjistit od architektů.

„Je tu velký potenciál na společnou investici do celého řešení této části Českých Budějovic. Řeky nebudou vytvářet bariéry, ale budou správným doplňkem pro život ve městě,“ řekla českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Proměnit se má celé území okolo areálu výstaviště. Zdroj: Martin Kuba 

Garantem celé přípravy bude právě Jihočeský kraj. Ten zadá velkou architektonickou světovou soutěž na celé území. Město a kraj mají být investorem haly, Výstaviště České Budějovice bude řešit proměnu vchodu. Takový plán dnes nastínil Martin Kuba a zmínil, že by se například na sportovní halu čerpaly případné dotační peníze například od Národní sportovní agentury. 

Podle hrubého odhadu by akce mohla stát 1 až 1,3 miliardy korun, naznačil dnes Kuba. O konkrétní podobě financování se však bude teprve jednat. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, jihočeský kraj, hala, sport, kongres, investice, výstaviště, stát, vláda, návštěva, petr fiala, martin kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích má vzniknout národní hala pro míčové sporty  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.