Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

České Budějovice pokračují v přípravě bytových domů. Pomůže stát?

Již několik let se v Českých Budějovicích připravuje projekt několika bytových domů v prostoru bývalého vojenského cvičiště. Akci rozjelo bývalé vedení radnice a pokračuje v ní to stávající. S investicí by mohl pomoci stát.

Budějcké Drbně to řekl jihočeský hejtman a městský radní Martin Kuba (ODS) při návštěvě Vlády České republiky v Jihočeském kraji. 

„V téhle chvíli komunikujeme s ministerstvem financí, protože bych chtěl mít s ministrem vyjasněný nový model. Ten by umožňoval - a řeknu to velmi zjednodušeně - například hypotéku pro městskou samosprávu na 50 let. Teď to počítáme na to, co by to znamenalo u konkrétního bytového projektu,“ řekl redakci Kuba.

„Myslím, že by ten jihočeský projekt mohl být tím pilotním. V létě či na začátku podzimu bychom mohli mít jasno v ekonomické otázce. Pak bychom řekli veřejnosti víc,“ dodal Kuba. 

Původně se měly bytové domy stavět na etapy. Nové vedení radnice se rozhodlo, že vybuduje celý projekt najednou. „Hledali jsme cestu, jak to postavit celé. Díky právníkům se to podařilo,“ řekl redakci náměstek primátorky Petr Maroš (ODS), který má na starosti přípravu velkých projektů. 

Investor staví u největšího sídliště v Českých Budějovicích přes 200 bytů

Obyvatelé Českých Budějovic si v posledních týdnech všimli velké jámy, která vznikla mezi sídlišti Máj a Vltava. Investor Budějcké Drbně potvrdil, že v místech u oblíbeného parku vznikne přes 200 nových bytů. Pozemky v této lokalitě patří...

Mezi sídlišti Máj a Vltava má vzniknout podzemní parkoviště a šest bytových domů, kde bude téměř 300 nových bytů. Do práce se nyní pustí projektanti a vedení města bude shánět finance, doplnil Maroš.

„Naše úvaha byla motivována tím, že jsme se na to snažili sehnat finanční prostředky. Tehdejší náměstek primátora pro finance v rozpočtu neviděl dostatek peněz, proto jsme se rozhodli pro etapy. Pokud se stávajícímu vedení města podaří peníze sehnat, dává smysl to postavit najednou. Na druhou stranu nové vedení města odsunulo některé připravované projekty, u kterých teď nevíme, jestli se v nich pokračuje či nikoliv. Je možné, že se ušetřily finance tam,“ řekl bývalý náměstek primátora a stávající opoziční zastupitel Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).

Architektonicky-urbanistickou soutěž vyhrál se svým návrhem ateliér Malý Chmel. „Snahou bylo vytvořit kvalitní velkorysé byty a pokud možno eliminovat klasické chodby. Projekt počítá s výstavbou 6 šestipatrových budov s podzemním parkovištěm - 5 z nich jasně vymezuje prostor bloku, poslední pak stojí v jeho středu. Město jako veřejný zadavatel věří, že bytové domy budou pro ostatní stavebníky ve městě ukázkovým příkladem, že i při běžných stavebních nákladech lze docílit vysoké kvality bydlení,“ uvádí autoři projektu na svém webu

Lokalita se nachází mezi sídlišti Máj a Vltava. Hned vedle je oblíbený park 4 Dvory a nedaleko odtud se nachází také oblíbené Vrbenské rybníky, častý cíl procházek místních obyvatel. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto willbe studio/HOPB

Štítky české budějovice, byt, bytový dům, investice, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice pokračují v přípravě bytových domů. Pomůže stát?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.