Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sovinec jako v Harry Potterovi. Zoo v Hluboké nad Vltavou má novou expozici

Zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou se pyšní novinkou. V areálu vznikla expozice, která je věnovaná sovám. Lidé si tak mohou prohlédnout například výra velkého, puštíka bradatého či sovu pálenou a další ptáky. Čeká se na nejmenší českou sovu kulíška nejmenšího.

Celkem nabízí nová expozice jedenáct druhů evropských sov včetně naší největší sovy výra velkého. Zázemí expozice má simulovat přirozený smíšený les. Novinka se nachází na místě, kde byla původní expozice z roku 2004. 

„Ta byla ze dřeva a po těch dvaceti letech už musela být nahrazena. Jsem rád, že sovy mají v naší jihočeské zoo tak krásný nový domov. Určitě si zaslouží, abyste se na ně přišli podívat. Chtěl bych poděkovat vedení zoo za to, že stavbu dotáhlo do úspěšného konce. Veškeré okolí a zahradnické práce v expozici si už dělali zaměstnanci sami a musím říct, že mi celkový pohled vyrazil dech. Opravdu skvělá práce,“ uvedl v tiskové zprávšě náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast kultury Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Připomněl, že na podzim čeká zoo výstavba expozice koní Převalského a nové centrum služeb pro návštěvníky. V té nové najdou návštěvníci zahrady celkem jedenáct druhů sov. 

„Je tady výr velký, puštík bradatý, puštík bělavý, puštík obecný, sova pálená, sovice krahujová, kalous pustovka, kalous ušatý, sýc rousný, sýček obecný a výreček malý,“ shrnul ředitel zoo Vladimír Pokorný. Doplnil, že prázdná voliéra čeká na tuzemskou nejmenší sovu – kulíška nejmenšího. 

Inspirace z knih o Harry Potterovi

Zaměstnanci zoologické zahrady se snažili voliéry vytvořit tak, aby maximálně imitovali přirozené prostředí konkrétních sov. Například voliéra puštíků bělavých je osázena zejména buky, ty navozují atmosféru bukových lesů, ve kterých se tyto sovy ve Střední Evropě vyskytují nejčastěji. Výr velký vyhledává oblasti s balvany, ty proto v jeho voliéřer nechybí.

Stavební práce vyšly na 5,9 milionu korun bez daně. Většina peněz šla z rozpočtu zahrady, pomohl také příspěvek z Fondu reprodukce investičního majetku a dotace Jihočeského kraje. 

Oficiální název je Expozice sov, ten neoficiální zní sovinec. „To vzniklo z Harryho Pottera. Tam měli přece malí kouzelníci své sovy v sovinci. A my jsme v době, kdy byl Harry filmový hit stavěli tu původní expozici. A všechny děti mu říkaly podle filmu sovinec a každá sova byla Hedvika. Ale my jsme jim alespoň pomocí toho filmu a knížek mohli přiblížit nejen ty slavné filmové sovy, jako sovici sněžnou nebo puštíka bradatého, ale zároveň i ty ostatní. Důležité je, že děti a celá veřejnost měla a má o sovy zájem a my budeme rádi, když se k nám přijdou podívat,“ dodal Pokorný. 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hana Brožková / Jihočeský kraj

Štítky hluboká nad vltavou, jihočeský kraj, zoo, zoologická zahrada, novinka, expozice, sova, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sovinec jako v Harry Potterovi. Zoo v Hluboké nad Vltavou má novou expozici  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.