Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Táborské Klokoty mají novou naučnou stezku pro děti i dospělé

V Táboře vznikla díky participativnímu rozpočtu nová stezka. Podíleli se na ní spisovatelka, truhlář, popularizátor historie či odborníci z Husitského muzea v Táboře. Zájemci ji najdou v Klokotech.

O nové stezce informoval mluvčí města Luboš Dvořák v tiskové zprávě. Projekt vznikl díky participativnímu rozpočtu z roku 2020. 

„Projekt posléze dostal na starost městský Odbor životního prostředí, který inicioval jednání s památkáři. Bylo potřeba najít shodu na materiálovém řešení a barevnosti tabulí, aby naučná stezka nenarušovala ráz památkově chráněného areálu poutního místa Klokoty. Umístění jednotlivých zastavení muselo respektovat křížovou cestu a další historické objekty, jakožto i vzrostlé stromy, inženýrské sítě a v neposlední řadě blízkost vojenského prostoru,“ vysvětlil Dvořák. 

Autorem obsahu na deseti tabulích je popularizátor historie a lektor Tobiáš Smolík. Ten využil i zkušeností a znalostí odobrníků z Husitského muzea v Táboře. 

Stezka je bohatě ilustrovaná v komiksovém stylu, který obrázkům vtisknul známý kreslíř Lukáš Fibrich. Nápady na interaktivní prvky pro děti vytvořila spisovatelka dětské literatury Klára Smolíková. Tabule pak vytvořil truhlář Rostislav Kaňa.

„Přístupný text zpřístupňuje bohatou historii i přírodní zajímavosti malebných Klokot, na které jsou všichni obyvatelé Tábora právem hrdí. Přespolní návštěvníci a turisté se dozví o předhusitských dějinách Klokot, osudech místního mariánského obrazu, kvůli kterému poutní místo navštívila Marie Terezie a podle Haška dokonce i Švejkův kumpán Baloun. Výletníci objeví, jak Klokotští ovlivnili podobu pražského orloje, co se skrývá v klášterní kryptě, jak funguje symbióza armády a vzácných obojživelníků, ale také se seznámí s táborským Faustem i uličníky Klokoťáky z dětství spisovatele a táborského rodáka Václava Kaplického,“ pozval Dvořák. 

Stezka Křížem krážem tvoří volný okruh přes Klokoty. Lidé si díky tomu mohou zpestřit vycházku od kamenného mostu pod Kotnovem až na „tankáč“ nebo proložit procházku alejí roku k poutnímu areálu, poradil Dvořák.  

Ohodnoť článek

Foto Luboš Dvořák

Štítky tábor, klokoty, stezka, investice, výlet, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborské Klokoty mají novou naučnou stezku pro děti i dospělé  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.