Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prezident Pavel vyšel Kleť za 40 minut. S hejtmanem řešil dopravu, jádro i zdravotní péči

Prezident Petr Pavel dnes vyšel na vrchol Kleti na Českokrumlovsku. Trasu na populární místo ušel za 40 minut. Při cestě se stihl vyfotit s některými turisty. Na rozhledně poté odpovídal na otázky novinářů.

Parkoviště je plné aut, okolo kterých stojí zhruba stovka lidí. Vyhlíží vozidla, která ve tři hodiny odpoledne přijíždí. Z vozu vystupuje Petr Pavel a jeho manželka Eva Pavlová a společně vyráží směrem k lanovce.

„Tak zatím ahoj, uvidíme se nahoře,“ usměje se na svou choť český prezident a míří společně s početnou skupinkou turistů i svých spolupracovníků k vrcholu.

O pár minut později ho zastavují první turisté. „Pane prezidente, mohli by se s vámi vnuci vyfotit, prosím?“ ptá se starší muž a prezident s úsměvem souhlasí.

Vzápětí se skupinka začne trhat. Petr Pavel zvolil oblíbenou trasu pod lanovkou, na které je potřeba zdolat přibližně 400 výškových metrů. Nad hlavami turistů, novinářů i samotného prezidenta mezitím míří k rozhledně Eva Pavlová, která využila lanovku. 

Po cestě se Petr Pavel zdraví s turisty, občas se s některými vyfotí a vypráví nejrůznější příběhy. „Převýšení, které mě překvapilo, bylo na hoře Ben Nevis ve Skotsku. Hora je vysoká 1 345 metrů, ale vycházíte z parkoviště, které je na úrovni hladiny moře,“ popisuje svým spolupracovníkům.

Prezident Petr Pavel dnes zahájil dvoudenní návštěvu Jihočeského kraje. Dopolední program odstartoval prohlídkou firmy KOH-I-NOOR Hardtmuth. Následoval oběd s hejtmanem Martinem Kubou (ODS) a poté se přesunul na Letiště České Budějovice. Večer ho...

O 40 minut později už je na vrcholu Kleti. Tam se on i jeho manželka Eva fotí s turisty, kterých je pod rozhlednou několik desítek. 

Prezident nakonec shrnul svůj celodenní program na rozhledně, kde se potkal s novináři. „Ráno jsme začali v Koh-i-nooru, jako v jedné z nejtradičnějších českých fabrik, která vyrábí psací potřeby už od roku 1848 v Českých Budějovicích. Odtud jsme jeli na krajských úřad, kde jsem měl jednání s hejtmanem. Bavili jsme se především o tématech, která jsou pro Jihočeský kraj v poslední době aktuální, jako je jádro, dopravní infrastruktura, služby v okrajových částech kraje, dostupnost lékařské péče a bavili jsme se také o tom, jak kraj řeší otázky zdravotní péče v regionu, v čemž může být jiným krajům inspirací. Poté jsme měli besedu se zástupci nejenom krajského zastupitelstva, ale i starosty obcí, řediteli nemocnic a krajských institucí,“ popsal. 

Jihočeský kraj zvolil mimo jiné proto, že je "tady hezky". „Máme za sebou část prázdnin, takže kam jinam vyjet než do kraje, který je známý turistikou. Zvolit Jihočeský kraj bylo zaprvé blízko a nahrává to atmosféře léta. I proto jsme zvolili výšlap na Kleť a zítra máme program na Lipně. Turistika a její přijatelná míra bude jedním z témat pro místní starosty,“ přidal prezident.  

Ten se na zbytek léta nechystá do zahraničí. Připomněl, že má s manželkou chalupu na pomezí Orlických hor a Krkonoš, a tak plánuje strávit léto sekáním trávy, štípáním dřeva na zimu a domácími pracemi. 

Prezident Petr Pavel odpovídá na otázky novinářů. Foto: Jakub Bartoš 

Kromě letních témat řeč došla také na jadernou energetiku. „Já se problematice energetiky a energetické bezpečnosti pro Českou republiku věnuji dlouho. A už v kampani jsem kontaktoval řadu odborníků. Na základě toho jsem přesvědčen o tom, že pro Českou republiku je budoucnost energetiky jednoznačně spojená s jádrem, ale také o tom, že v rámci jaderné energetiky musíme mít ten správný mix. To znamená jak velké reaktory, tak ty malé modulární. A myslím si, že by bylo správné, abychom v národní energetické strategii zvolili cestu paralelní výstavby jak velkého reaktoru v Dukovanech, tak malého v Temelíně," řekl prezident.

Bude podle něj "samozřejmě na vládě, jak situaci posoudí". „Ale já budu dál pracovat i s odborníky na tom, abychom dali dohromady optimální cestu pro Českou republiku," uvedl.

Prezident Petr Pavel si prohlédl jihočeskou krajiu z rozhledny na Kleti. Foto: Jakub Bartoš

Jde o první Pavlovu oficiální návštěvu kraje od zvolení. Úterní večer stráví na benefičním divadelním představení na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Jeho výtěžek je určený na podporu budějovického centra Arpida, jež poskytuje rehabilitaci lidem se zdravotním postižením.

Ve středu 19. července si Petr Pavel prohlédne hrad a zámek Český Krumlov, divadelní amfiteátr v Hořicích na Šumavě, kde se hrávají pašijové hry. Odpoledne se setká v obci Černá v Pošumaví se starosty okolních obcí, v Dolní Vltavici pak uvidí ukázky práce vodních záchranářů a Jihočeské brigády záchranných psů.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky petr pavel, jihočeský kraj, prezident, česko, kleť, reportáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Pavel vyšel Kleť za 40 minut. S hejtmanem řešil dopravu, jádro i zdravotní péči  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.