Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pavel: Stát by měl naráz začít stavět blok v Dukovanech a malý reaktor v Temelíně

Stát by měl začít se stavbou nového jaderného bloku v Dukovanech a zároveň stavět i malý modulární reaktor v Temelíně. Novinářům to včera při návštěvě Jihočeského kraje řekl prezident Petr Pavel. Budoucnost energetiky v Česku je jednoznačně spojená s jádrem, dodal. První reaktor bude stát v roce 2032 v Temelíně, řekli již dříve zástupci ČEZ.

Prezident Pavel vyšel Kleť za 40 minut. S hejtmanem řešil dopravu, jádro i zdravotní péči

Prezident Petr Pavel dnes vyšel na vrchol Kleti na Českokrumlovsku. Trasu na populární místo ušel za 40 minut. Při cestě se stihl vyfotit s některými turisty. Na rozhledně poté odpovídal na otázky novinářů.

„Já se problematice energetiky a energetické bezpečnosti pro Českou republiku věnuji dlouho. A už v kampani jsem kontaktoval řadu odborníků. Na základě toho jsem přesvědčen o tom, že pro Českou republiku je budoucnost energetiky jednoznačně spojená s jádrem, ale také o tom, že v rámci jaderné energetiky musíme mít ten správný mix. To znamená jak velké reaktory, tak ty malé modulární. A myslím si, že by bylo správné, abychom v národní energetické strategii zvolili cestu paralelní výstavby jak velkého reaktoru v Dukovanech, tak malého v Temelíně," řekl prezident. Bude podle něj "samozřejmě na vládě, jak situaci posoudí". „Ale já budu dál pracovat i s odborníky na tom, abychom dali dohromady optimální cestu pro Českou republiku," uvedl.

U Temelína bude malý modulární reaktor, jde o pilotní projekt v ČR. ČEZ loni zakončil první fázi geologických průzkumů místa u Jaderné elektrárny Temelín, kterou pro malý modulární reaktor vyčlenil. Malý reaktor by mohl být hotový v letech 2032 až 2035. Kolik bude stavba reaktoru stát, zatím není jasné.

„Tyto technologie budou přelomové. Hodí se jako doplnění velkých tlakovodních reaktorů, obzvlášť do lokalit, kde byly uhelné elektrárny, které budou končit, (do lokalit), kde jsou plynové elektrárny," řekl již dříve generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Malé modulární reaktory jsou podle něj skoro tak velké jako jaderné bloky v Dukovanech. Staví se ale snáz a rychleji než velké jaderné reaktory. Podle ČEZ by mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech.

Prezident Petr Pavel dnes zahájil dvoudenní návštěvu Jihočeského kraje. Dopolední program odstartoval prohlídkou firmy KOH-I-NOOR Hardtmuth. Následoval oběd s hejtmanem Martinem Kubou (ODS) a poté se přesunul na Letiště České Budějovice. Večer ho...

Prezident Petr Pavel a jeho žena Eva zahájili včera dvoudenní návštěvu Jihočeského kraje. Prohlédli si už českobudějovické letiště, odkud začnou první cestující létat za 14 dní. Prezidentský pár také navštívil budějovickou továrnu firmy Koh-i-noor Hardtmuth. Šéf firmy Vlastislav Bříza předal prezidentovi plnicí pero z edice prezidentských per.

Sérii čítající deset kusů vyrobila společnost v roce 2008. „Pero s pořadovým číslem jedna obdržel Václav Klaus. Druhé pero v pořadí měl obdržet prezident Miloš Zeman. Ten ho však odmítl převzít, a Koh-i-noor se proto rozhodl vystavit 'dvojku' v muzea. Třetí pero nyní převzal Petr Pavel," uvedl mluvčí firmy Jan Kubát.

Prezident Petr Pavel a vlastník Koh-i-noor Holdingu Vlastislav Bříza při předání pera. Foto: Koh-i-noor Hardtmuth

Pavel se také setkal s hejtmanem Martinem Kubou (ODS) a zástupci samospráv. Odpoledne vyšel prezident na horu Kleť, večer vyrazil na otáčivé hlediště v Českém Krumlově.

Ve středu navštíví prezidentský pár při své první oficiální návštěvě jižních Čech zámek v Českém Krumlově, amfiteátr v Hořicích na Šumavě, kde se hrávají pašijové hry, spatří i ukázky práce Vodní záchranné služby a jihočeské brigády záchranných psů v Dolní Vltavici.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, Pavel, správa, energie, stavby, Jihočeský, jaderná, Dukovany, Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel: Stát by měl naráz začít stavět blok v Dukovanech a malý reaktor v Temelíně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.