Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci zahájí projekt sledování populace pstruhů ve 200 lokalitách na Šumavě

Vědci z několika pracovišť zahájí projekt zaměřený na sledování populace pstruhů ve 200 lokalitách na Šumavě a okolí. Podílejí se na něm zástupci Česka i Německa. Projekt, který potrvá tři roky, má především zjistit původní druh pstruha, jeho množství, stav, zdravotní kondici nebo případný výskyt parazitů. Vědci to řekli novinářům v Borových Ladách na Prachaticku.

„Začneme v oblasti okolí lipenské přehrady a skončíme u Nýrska. A co se týče druhého směru, tak budeme mapovat lokality od Horažďovic po Grafenau. Každý pojmenovaný potok (z těchto oblastí) bude do projektu zahrnutý," řekl Petr Blabolil z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity, který výzkum povede.

Projekt začne v září. Podle Blabolila je unikátní kromě jiného tím, že zahrnuje lokality s různým stupněm ochrany přírody. „Jeho krása je především v tom, že je tam obrovský gradient od národního parku přes chráněnou krajinnou oblast a maloplošné chráněné území až po rybářské revíry, které jsou pod různým stupněm managementu. Některé jsou intenzivně využívané a je tam vysazován nejen pstruh obecný, ale také další pstruzi včetně těch nepůvodních," řekl.

Pstruh obecný. Foto: Biologické centrum AV ČR

Vědci chtějí projektem koordinovaně přistupovat k ochraně pstruha a šumavských vodních ploch na české i bavorské straně. Na výzkumu se podílejí zástupci Biologického centra AV ČR, Jihočeské univerzity, Národního parku Bavorský les nebo Národního parku Šumava. „V případě pstruhů obecných se budeme zabývat i genetickou strukturou podle mitochondriální DNA a takzvaných mikrosatelitů. Jde nám především o to, nalézt geneticky původní populace pstruhů, kteří jsou nejlépe přizpůsobeni místním podmínkám," uvedlBiologické centrum AV ČR z Jihočeské univerzity.

V minulém století především kvůli kyselým dešťům téměř vyhynuly ryby ve vyšších šumavských polohách. „Od přelomu tisíciletí jsme svědky návratu života do zdejších vod. V roce 2020 jsme v jezeře Laka poprvé potvrdili opětovný výskyt pstruhů obecných," uvedl Blabolil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky ČR, Německo, příroda, chov, věda, ryby, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci zahájí projekt sledování populace pstruhů ve 200 lokalitách na Šumavě  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.